Social

PRIMUL HUB ȚĂRĂNESC COMUNITAR, LA BISOCA. Proiectul inedit lansat de trei surori care nu au uitat tradițiile locului în care s-au născut și vor să le promoveze

Proiect inedit lansat la Buzău de trei surori care vor ca lumea să afle totul despre frumusețile satului lor natal, Bisoca. Un loc cu o încărcătură deosebită, un loc în care tradițiile, multe din ele, sunt păstrate cu sfințenie. Pentru ca și alții care nu sunt din împrejurimi să afle totul despre frumusețile plaiurilor bisocene, cele trei surori au pus la punct un proiect care a fi lansat, duminică, 5 iulie.

Asociația Zestrea Bisoceană inaugurează la Bisoca, pe 5 iulie 2020, la ora 13.30, Casa Zestrea Bisoceană – primul spațiu
dedicat comunității din Bisoca dar și tuturor iubitorilor satului românesc. Vizitatorii sunt așteptați la inaugurarea Casei Zestrea Bisoceană, doar pe bază de rezervare.

Casa Zestrea Bisoceană este un proiect alAsociației Zestrea Bisoceană inițiat în anul 2015 de trei surori din Bisoca. Casa este locul în care se întâlnesc păstrătorii de tradiții din zona Bisoca cu iubitorii satului românesc.
Inaugurarea din 5 iulie 2020 include și vernisajul expoziției „Viața țăranului muntean” – o expoziție ce a strâns într-un singur spațiu și sub un singur concept obiecte de artă țărănească ale sătenilor și poveștile lor.

Cu această ocazie, va fi inaugurată și biblioteca comunității din care vizitatorii pot oricând să împrumute cărți sau să aleagă să le citească în curtea Casei Zestrea Bisoceană. Participanții la inaugurarea Casei Zestrea Bisoceană pot afla duminica 5 iulie 2020 mai
multe despre tradițiile locale, despre activitățile asociației Zestrea Bisoceană, se pot relaxa pe pajiștea plină de flori și pot plănui vacanțe viitoare în Bisoca.
Participarea la inaugurare se face doar pe bază de rezervare, în limita locurilor disponibile, respectând normele în vigoare.

Hub-ul țărănesc comunitar Casa Zestrea Bisoceană este un proiect al Asociației Zestrea Bisoceană fondată în anul 2015 de către trei surori din Bisoca. Născute în Bisoca, cele trei surori din familia Cășaru au studiat medicină veterinară, matematică și farmacie. Studiile și experiența le-au legat însă mereu de meșteșugurile, etnografia și folclorul local.

Iată ce spun cele trei surori despre proiectul lor și ce le-a îndemnat să-l pună în practică:

”Suntem trei surori pentru care „acasă ” reprezintă Bisoca. Ne-am născut și am crescut în nordul județului Buzău. Acolo unde se află granița a trei regiuni istorice (Țara Românească, Moldova și Transilvania), într-o comună unde autenticul se împletește cu legenda.

La poalele munților Carpați, pe pajiștile pline cu flori și animale, pe locurile unde ciobanul Bucur își păștea odinioară oile, am învățat ce este dragostea pentru oameni și pentru ceea ce ei fac cu sudoarea frunții. Am învățat respectul pentru costumul popular și pentru tradiție.

Zestrea Bisoceană

Am urmat apoi cursul firesc al vieții ajungând să studiem medicină veterinară, matematică și farmacie. Dar totul s-a împletit în mod natural cu meșteșugurile, etnografia și folclorul. Niciodată nu am uitat de războiul de țesut al bunicelor Maria și Stana. Nici  de poveștile despre hora satului ale bunicului Stan sau de amintirile de la stână ale bunicului Radu. Iată că am ajuns să punem bazele unui brand local ZESTREA BISOCEANĂ. Numele a venit de la sine ca o recunoaștere a moștenirii culturale pe care am fost binecuvântate să o primim.

Ajutor pentru comunitate

Încă din anul 2014 am gândit acest proiect ca o întreprindere socială prin care ne-am propus să dezvoltăm comunitatea locală, să creăm locuri de muncă pentru femeile cu vârsta de peste 30 de ani, să promovăm cultura tradițională și meșteșugurile.

Cum se întâmplă toate acestea?

Realizăm produse tradiționale pentru iubitorii de artă țărănească şi creăm ateliere de meșteșuguri dedicate celor dornici să își făurească propriul obiect, dar și să afle povestea acestuia. Nu în cele din urmă, cea de-a treia cale pe care am urmat-o și care ne este cea mai aproape de suflet este cea educațională. Am creat o serie de evenimente (șezătoare, hora satului, școală de meșteșuguri, etc.) prin care adunăm laolaltă tineri și bătrâni.

Susţinerea tinerilor din sat

Ne dorim să formăm din tinerii implicați în proiectele noastre adevărați ambasadori ai tradiției. Credem că peste ani se vor întoarce în spațiul satului românesc și îl vor readuce la viață. Pentru aceasta ne-am propus să îi susținem să-și continue studiile liceale și universitare.”

Află mai multe pe: www.zestreabisoceana.ro