Actualitate

PRIMUL TEST AL NOILOR PRIMARI! Ce soluții au pentru drumurile din Lopătari și Beceni, distruse de ploi

Primele ploi abundente din ultimele șase luni au adus și primele probleme. Mai multe drumuri, poduri și punți pietonale din Lopătari și Beceni au fost distruse de apele crescute ale Slănicului, iar accesul către zeci de gospodării a fost limitat. Este de altfel o situație cu care localnicii sunt obișnuiți, însă primarii din cele două comune, aflați la primele mandate, au prezentat, în exclusivitate, la Focus News, soluțiile pe care le au pentru a crea drumuri și poduri solide și rezistente la intemperii.

De vineri, zeci de localnici din satele Chirani, Vârteju și Să reni au fost izolați de restul comunei. Abia ieri, când apele Slănicului s-au mai retras, autoritățile locale au putut interveni pentru refacerea podului de tuburi pe care se făcea accesul auto către primele două sate. Utilajele sunt și astăzi în teren pentru a reda calea de acces și către Săreni. Lucrările însă nu pot asigura un drum solid care să reziste și pe viitor motiv pentru care actualul primar din Lopătari, Claudiu Constantin, a prezentat la Focus News care ar fi soluțiile pentru ca localnicii de acolo să nu mai treacă printr-o astfel de situație de fiecare dată când crește debitul Slănicului.

”Problemele acestea sunt de ani de zile la Lopătari. De fiecare dată când volumul de apă crește, riscul ca ele să fie distruse este destul de mare. Și se întâmpla cred că în fiecare an. Digurile sunt luate de apă, iar accesul auto devine imposibil pentru câteva câteva zile. Aici trebuia de mult timp niște poduri, atât la Chirani cât și la Săreni. Poduri auto, cel puțin pentru traficul auto ușor, dacă nu și pentru traficul greu. Aici la Chirani a existat o punte pentru traficul ușor care însă a fost luată de ape și care nu a mai fost construită la loc. Nu se știe de ce nu s-a mai făcut. Dar asta e pe agenda mea. Aici e nevoie de un pod de trafic auto. Și la fel și la Săreni. Pentru Chirani, vom încerca să continuă un proiect pe care l-am găsit abandonat în Primăria prin care s-ar construi un pod cu fonduri prin Compania Națională de investiții. La Săreni trebuie făcut totul de la zero”, a spus la Focus News Claudiu Constantin.

Comună mică, cu datorii istorice

Odată identificată soluția, este nevoie și de sursă de finanțare. Lopătari însă are o datorie istorică fapt ce împiedică accesarea fondurilor europene.

”Din fonduri proprii este absolut imposibil să facem aceste poduri. Noi aici avem probleme și cu o datorie istorică. Asta ne împiedică să accesăm fonduri europene. Am început să caut soluții pentru a rezolva această problemă pentru că e un blocaj imens. O comună ca a noastră să nu poată accesa fonduri e foarte greu să o dezvolți și să rezolvi cu adevărat probleme. O să ajung inclusiv la Guvern pentru a dezbate problema și să deblocăm accesarea fondurilor europene. Datoria este 2, 5 milioane de lei”, a spus Claudiu Constantin.

Un pod nou și la Beceni

Probleme din cauza ploilor abundente care au dus la creșterea debitului Slănicului au fost și la Beceni. Acolo un pod de tuburi a fost luat de ape, iar localnicii din două sate au fost nevoiți să parcurgă rute ocolitoare care îi obligau să parcurgă în plus până la patru kilometri. Invitat la Focus News, primarul Adrian Burlacu a vorbit despre necesitatea construirii unui pod solid care să nu cedeze după fiecare ploaie.

”Și în mijlocul verii au fost probleme aici la Beceni, tot cu acest drum din poduri. E o veche problemă a administrațiilor publice.  Tot refac podurile acestea pe tuburi, neavând finanțare să construiască altele mai solide. Tot consumăm bani din bugetul local, cred că e deja o tradiție să investim în astfel de poduri. Eu deja am demarat proceduri la nivel de Guvern să facem un pod în adevăratul sens al cuvântului. Va fi un pod modern, pe care se va putea circula cu mașina. Investiția se va ridica la 1,5-2 milioane de  lei. Întrei-patru luni cred că putem avea un proiect gata. Vom încerca o investiție prin Compania Națională de Investiții”, a spus Adrian Burlacu, primarul comunei Beceni.

Totuși, pentru ca noile căile de acces să reziste în timp și localnicii să nu trăiască cu teama că prima ploaie îi va izola, primarul din Lopătari spune că ar fi nevoie de o analiză hidrologică astfel încât să se cunoască la cât pot ajunge debitele pârâului Slănic și să nu mai existe riscul ca drumurile să fie luate de ape.

”Drumurile comunale sunt în curtea noastră și trebuie să le administrăm. De fiecare dată când au fost afectate s-a intervenit minimal. Nu s-a făcut o analiză serioasă pe debitele de apă la care ne așteptăm. Se poate calcula volumul maxim de apă la care drumurile ar trebui să reziste, având în vedere că cele mai multe sunt pe lângă un curs de apă. O analiză foarte serioasă, astfel încât drumurile să reziste la condițiile meteo de aici”, este de părere Claudiu Constantin, primarul comunei Lopătari.

Pentru început, cei doi primari dau asigurări că vor fi refăcute căile de acces existe, atât drumuri cât și punțile pietonale, astfel încât oamenii să aibă o soluție până când noile investiții anunțate să fie finalizate. La Lopătari, astăzi ar trebuit să fie gata cele două poduri de tuburi, iar maximum zece zile autoritățile locale vor avea pe hârtie, cu exactitate, în cât timp vor putea construi punți pietonale noi, mult mai rezistente ca cele din prezent.

La Beceni, primarul a dat asigurări că în zece zile, localnicii  pot circula pe podul luat de ape.