Actualitate SĂNĂTATE

Probleme cu gărzile la pediatrie! Medici epuizați, pacienți tot mai mulți

În plin sezon al gripei și virozelor, dar și în epidemie de rujeolă, una dintre cele mai importante secții ale Spitalului Județean Buzău nu are toate gărzile acoperite. Este vorba despre Secția Pediatrie, unde seara trecută nu a fost medic de gardă. Motivul: medicii pediatri au decis să nu facă mai mult de 3 gărzi pe lună, din cauza volumului foarte mare de muncă.

Pediatrii care profesează în cel mai mare spital din județ au anunțat încă din luna decembrie că, din cauza numărului foarte mare de prezentări, dar și a numărului mare de pacienți internați pe secție, au ajuns la epuizare, motiv pentru care nu vor mai face mai mult de 3 gărzi pe lună. Așa s-a ajuns ca noaptea trecută mămicile care au ajuns la UPU cu copiii bolnavi să nu găsească un pediatru care să îi consulte pe cei mici.

“S-a întâmplat în data de 17 ianuarie să nu fie garda acoperită la pediatrie deoarece unii dintre medici au decis din decembrie să nu facă mai mult de 3 gărzi.  Suntem în imposibilitatea de a acoperi toate gărzile. Motivația dânșilor este că numărul copiilor este tot mai mare, cu multiple probleme, iar ei nu mai pot face multe gărzi pentru că sunt epuizați ținând cont că trebuie să asigure și camera de gardă din UPU, să vadă și copiii de pe secție”, a declarat, pentru șansanews.ro, managerul Spitalului Județean, Claudiu Damian.

Noaptea trecută, când nu a fost medic de gardă la pediatrie, 50 de copii au fost aduși de părinți la spital, cu diverse probleme.

“Noaptea trecută au fost 50 de prezentări. Doamna director medical împreună cu medicul șef de la UPU au stat în secția de primiri urgențe de la pediatrie și, ajutați în backup de către medicul șef Anica Gina, au putut să o scoată la capăt cu tratamentele și scrisorile medicale pentru pacienții cei mici. Luna aceasta era discuția de 3 gărzi neacoperite pentru că medicul rezident care și- a pus gărzile în ianuarie avea o problemă familială și a zis că există posibilitatea să nu mai fie acoperite, dar ne-a sunat ieri și a zis că o să le facă.”

Managerul Spitalului Județean Buzău, Claudiu Damian, spune că este în negocieri cu alți medici care să vină la spital pentru a acoperi gărzile la Pediatrie.

Problema gărzilor neacoperite a apărut pe fondul numărului mic de medici aflați în activitate. Deși, teoretic, posturile de la Pediatrie sunt acoperite, 3 medici sunt în concediu de creștere copil, ceea ce face ca numărul specialiștilor care sunt prezenți în spital să fie insuficient.

“E un lucru știut că pe Secția Pediatrie grila este completă, cu 7 medici, dar, din nefericire, trei doctorițe sunt în creștere copil iar asta ne dezechilibrează. Nici nu putem face angajări pe posturile temporar vacante. Am deja discuții pentru colaborare cu medicii rezidenți, un medic a semnat contract de gărzi, încerc să găsesc și alți medici pentru a nu mai avea gărzi descoperite.”

Nu doar la pediatrie, ci și în alte secții din Spitalul Județean gărzile sunt neacoperite, din același motiv: criza de medici.