Actualitate

PROBLEME DIN CAUZA PLOILOR ABUNDENTE ȘI LA BECENI! Ce spun hidrologii despre riscul de inundații din următoarele ore

Pericol din cauza debitului mărit pe râul Slănic, cel din cauza căruia două sate din comuna Lopătari sunt izolate, este și în comuna Beceni. În satul Lunca Morii au fost semnalate probleme la podul de tuburi care a devenit impracticabil.

Semnalul de alarmă este tras de un localnic care a sesizat pericolul de acolo autorităților competente să remedieze de urgență situația.

”Ceea ce spuneam în campanie despre podul prost realizat de la Lunca Morii s-a adeverit astăzi. În urma ploilor de ieri, podul de tuburi a fost stricat și nu se mai poate circula pe el. Am solicitat deja Prefecturii Buzău și ISU să intervină și să ne ajute pe situații de urgență pentru a remedia cât mai repede și mai bine problema”, a scris pe Facebook Adrian Burcalu.

Buzoianul face apel la localnici să nu folosească podul existând un real pericol de a fi luat de apele învolburate.

”Am rugămintea să nu încercați să treceți pe acesta și sa utilizați puntea. Am constatat că nici aceasta nu este în regulă și am trimis deja echipă să refacă bucățile de lemn ce sunt stricate sau lipsă”, a mai scris Adrian Burlacu.

Plouă în continuare. La Lopătari nu se poate interveni

Problema este că plouă în continuare și va mai ploua. Primarul de la Lopătari, Claudiu Constantin a spus pentru sansanews.ro, în această după amiază, că au utilajele pregătite însă nu se poate interveni pentru a reface drumul către satele Chirani și Săreni pentru că în continuare plouă, apa este foarte mare, și există riscul ca utilajele să fie luate de apă.

Hidrologii din Buzău au anunțat că mai multe bazine hidrografice se află sub cod galben de inundații. Aceștia avertizează cu privire la riscul care există, codul galben fiind valabil pînă duminică la ora 16.00.


Mariana Lăcătușu, purtător de cuvânt Administrația Bazinală Buzău

Printre râurile aflate sub avertizare cod galben se află și Buzăul. De altfel, din cauza afluenților care au venit cu mai multă apă de la munte, Buzăul s-a umflat, astfel că dimineață a fost nevoie de evacuarea apei din baraj, în mod controlat, pentru a nu exista probleme:

Mariana Lăcătușu, purtător de cuvânt Administrația Bazinală Buzău

Potrivit hidrologilor, printre rîurile aflate sub avertizare se numără și Ialomiţa, în bazinul superior şi afluenţii bazinului mijlociu şi inferior în județele Buzău şi Ialomiţa, rîul Buzău – afluenţii aferenţi sectorului aval Acumularea Siriu, în judeţele Buzău şi Prahova), Rm Sărat – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior în județele Vrancea şi Buzău şi Putna – bazin superior şi afluenţii bazinului mijlociu şi inferior în judeţul Vrancea. Hidrologii menţionează că fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în perioada 11 decembrie, ora 6:00 – 12 decembrie, ora 00:00, pe unele râuri din judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Buzău.