Actualitate

PROCESIUNEA DE BOBOTEAZĂ, ANULATĂ PENTRU A DOUA OARĂ, ÎN ULTIMII 20 DE ANI! De unde pot lua credincioșii Apa Sfințită

Tradiția sfințirii apei râului în care a fost martirizat Sfântul Mucenic Sava de la Buzău, respectată de mii de buzoieni, de peste 20 de ani, anulată de restricțiile impuse de pandemia de coronavirus. Este pentru a doua oară când procesiunea tradițională de Bobotează, de pe malul râului Buzău, nu va fi organizată, primul an în care evenimentul a fost anulat fiind în 2017, din cauza condițiilor meteo nefavorabile desfășurării procesiunii.

Totuși, la fel ca și pe 6 ianuarie 2017, și anul acesta credincioșii vor putea participa la slujba de sfințirea apei organizată la Catedrala ”Înălțarea Domnului” dar și în fiecare biserică din oraș și tot județul.

”Anul acesta procesiunea la râul Buzău nu se va organiza. Credincioșii pot participa la Sfânta Liturghie spre sfârșitul căreia se va oficia slujba de Sfințire Mare a apei sau Agheasma Mare”, a spus pentru sansanews.ro, preotul Dragoș Olteanu.

Așa cum se știe, în această perioadă, slujbele sunt organizate sub semnul restricțiilor impuse de pandemie ceea ce presupune un număr limitat de credincioși în lăcașul de cult sau în curtea bisericilor. Spre exemplu, la Catedrală, de obicei puteau intra aproximativ 300 de credincioși, însă dacă se va respecta distanțarea fizică de doi metri în interiorul lăcașului de cult atunci accesul va fi permis doar unui număr de puțin peste o sută de persoane. De asemenea, masca de protecție este obligatorie, atât în interior cât și în exterior, iar înainte ca enoriașii să atingă recipientele din care vor lua apa sfințită trebuie să se dezinfecteze pe mâini.

”Credincioșii, așa cum au obișnuit în această perioadă, vor putea participa la slujbă, în interiorul lăcașului de cult dar trebuie să respecte distanțarea fizică de doi metri, iar afară, tot așa, trebuie să respecte măsurile de protecție. Vor putea lua Agheasma Mare din cele patru vase amenajate în curtea Catedralei. Acolo vor fi și două persoane care vor da credincioșilor dezinfectant pentru a-și dezinfecta mâinile înainte de a lua Apă Sfințită”, a explicat Dragoș Olteanu.

Slujba va începe la 8.30 și va fi oficiată de Înaltpresfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei alături de un sobor de preoți și diaconi. La ora 11.00, soborul de preoți va ieși în curtea lăcașului de cult și va oficia slujba de Sfințire a Apei.

În curtea Catedralei ”Înălțarea Domnului” sunt deja pregătite patru vase a câte o mie de litri fiecare din care credincioșii vor putea lua Agheasma Mare. Vasele vor rămâne acolo pe parcursul zilei astfel ca cei care nu vor ajunge la prânz la slujbă să poate lua, în condiții sigure, și fără aglomerație, Apa Sfințită.

”Aceasta Agheasmă Mare are o putere sfințitoare a sufletului și a trupului. Știm foarte bine că oameni de la țară obișnuiesc să stropească cu apă sfințită și grădina și animalele. Apa aceasta are și o putere vindecătoare de boli trupești și sufletești și este vindecătoare de patimi”, a spus Dragoș Olteanu.

Agheasma Mare se păstrează cu o ramură de busuioc sfințit, vegheată de o icoană a Maicii Domnului sau a sfântului Ioan Botezătorul. Aceasta trebuie băută timp de 8 zile, pe stomacul gol, dar poate fi luată și la nevoie, pe tot parcursul anului.

Publicitate