Actualitate SĂNĂTATE

CÂND AR PUTEA ÎNCEPE A DOUA ETAPĂ A CAMPANIEI DE VACCINARE ANTI-COVID. Cine se poate imuniza

Cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare anti COVID ar putea începe chiar săptămâna viitoare. Anunțul a fost făcut, marți, de premierul Florin Cîţu, într-o videoconferinţă cu prefecţii, organizată în sistem online. Astfel, dacă lucrurile vor merge conform planului, este posibil ca de săptămâna viitoare angajații din Poliție, ISU dar și persoanele din categoriile de risc să poată fi imunizate anti-COVID. Pentru ca această etapă a vaccinării să decurgă fără probleme, vor fi pregătite peste 900 de centre de vaccinare în întreaga țară.


„ Trebuie cu toţii să continuăm şi să accelerăm această campanie de vaccinare. Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua pentru vaccinare şi asta înseamnă că va trebui să avem acele centre în afara spitalelor. E vorba de 932 de centre. Trebuie să avem funcționale aceste centre cât mai repede. (…) Vaccinurile vin. Avem 140.000 de vaccinuri săptămânal. Nu este niciun fel de problemă. Dorinţa noastră este să creştem numărul vaccinurilor pe care le primim săptămânal. Este complicat. Ştiţi foarte bine că România primeşte vaccinuri, dar asta nu înseamnă că nu vom încerca să creştem numărul de vaccinuri pe care le primim săptămânal. Ele cresc gradual până în martie, dar dorim să avem mai multe pentru că eu cred că dacă păstrăm acest ritm vom ajunge la aproape 100.000 de vaccinuri capacitate, să facem 100.000 de vaccinuri pe zi, ceea ce e foarte bine şi să ne ţinem de ele”, a declarat Florin Cîţu, marţi la videoconferinţa cu prefecţii pe care a avut-o la Palatul Victoria.


Premierul a atras atenţia că pandemia nu s-a încheiat, iar restricţiile trebuie menţinute acolo unde este necesar.


„Să nu uităm că suntem încă în pandemie şi trebuie să menţinem acolo unde este nevoie de restricţii, să menţinem acelaşi mesaj către cetăţeni. Faptul că am început această campanie de vaccinare nu înseamnă că pericolul a trecut, şi asta trebuie să spunem în fiecare zi. Această campanie de vaccinare este complementară. Ajută la eliminarea pandemiei mai repede, asta este tot ceea ce voiam, dar încă suntem în pandemie, încă trebuie să respectăm aceste reguli şi dumneavoastră, ca reprezentanţi ai Guvernului în teritoriu, trebuie să vă asiguraţi că aceste reguli sunt respectate.”, a adăugat prim-ministrul.

La Buzău, în prima zi a campaniei de imunizare s-au vaccinat 93 de cadre medicale, iar acțiunea a continuat marți, fără probleme. În județ, sunt 975 de vaccinuri venite, într-o primă etapă,


Prezentă într-o emisiune la Focus Tv, Adina Moiseanu, coordonatorul campaniei de imunizare de la Buzău, a declarat că a propus spre analiză Direcției de Sănătate Publică varianta de a distribui înainte eventualele vaccinuri rămase din prima tranșă persoanelor care se află în a etapa a doua de imunizare și care vor să primească serul anti Covid.


”Am propus DSP să analizeze acest aspect, în situația în care rămân doze neconsumate să se treacă la vaccinarea celor din etapa a doua. Voi primi un răspuns dacă se poate lua în calcul această propunere”.

Cine se vaccinează în a doua etapă :


a) Populația la risc
i. Adulți cu vârsta peste 65 de ani;
ii. Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile
vaccinurilor utilizate.
b) Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:

i. Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului, respectiv parlament, președinție,guvern, ministere și instituții subordonate acestora;
ii. Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității
judecătorești;
iii. Personalul din sectorul economic vital:

Procesare, distribuțieși comercializare a alimentelor de bazăși anume:panificație, lactate, carne, fructe și legume;
Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
Unități de producție, transport și distribuție gaze;
Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
Transport de persoane și mărfuri;
Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale:
Comunicații și anume serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale
iv. Personalul din unitățile de învățământ și creșe;
v. Personalul poștal și din servicii de curierat;
vi. Personalul cultelor religioase;
vii. Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS COV 2 cum ar fi:reportaje în unități medicale;
viii. Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.