Actualitate

Producții bune, struguri de calitate. În ciuda vremii capricioase, 2021 a fost un an excelent pentru vița de vie

Producție bună, struguri de calitate și, implicit, vinuri excepționale. Pe scurt, un an foarte bun pentru viticultorii din județul Buzău. Deși vremea nu a ținut tot timpul cu proprietarii de viță de vie, în cele din urmă, acum, când trag linie, podgorenii se declară extrem de mulțumiți atât de producție, cât și de calitatea boabelor.

2021 a fost un an în care viticultorii au întâmpinat o serie de piedici din cauza vremii capricioase. A plouat într-o zi cât pentru o lună, a căzut grindină iar vântul a bătut cu putere. Pe fondul precipitațiilor abundente, au crescut riscurile de apariție a bolilor și dăunătorilor, ceea ce i-a obligat pe proprietarii de vii să aloce sume importante pentru tratamente. Multe provocări de care proprietarii de viță de vie au reușit să treacă, în cele din urmă, cu brio.

“Anul acesta viticol a fost un an cu multe provocări din cauza condițiilor climatice, multe precipitații într-o perioadă în care nu era nevoie de ploi, adică în perioada înfloritului, dar a căzut și grindină. Per total, fermierii care au stat alături de vița de vie și au aplicat tratamente preventiv au struguri foarte sănătoși și o producție foarte bună. Anul acesta au necesitat tratamente suplimentare pentru că a fost nevoie de protejarea viței pentru mană și putregai negru dar și făinare, care din iulie a avut o virulență foarte agresivă asupra viței de vie”, a declarat în emisiunea Focus News, de la Focus Tv, Alina Donici, director cercetare Stațiunea de cercetare și dezvoltare pentru viticultură și vinificație Pietroasa.

Dar, deși au fost episoade dese de vreme extremă, podgoriile au scăpat destul de bine. Ba chiar, față de anii trecuți, strugurii sunt de mai bună calitate, coacerea realizându-se treptat, și nu brusc, ca în alți ani.

“Strugurii sunt sănătoși și sunt de foarte bună calitate. În ultimii ani ne-am obișnuit să recoltăm în luna august dar nu întotdeauna strugurii erau de cea mai bună calitate pentru că se maturau forțat, echilibrul dintre zahăr și aciditate era unul deficitar. Condițiile climatice din acest an au favorizat desfășurarea tuturor feno fazelor în optim. Acumulările de zaharuri se realizează treptat, cu o scădere echilibrată a acidității în raport cu creșterea cantității de zahăr, așa că echilibrul este unul foarte bun, ceea ce va conferi vinului obținut în acest an prospețime, arome tipice soiurilor.”

Producțiile de struguri sunt nesperat de bune ceea ce înseamnă, în final, o licoare aromată, de cea mai bună calitate.

“Pentru soiurile din care dorim să obținem vinuri cu denumire de origine controlată producția este între 6 și 8 tone la hectar. Este foarte importantă producția pentru a obține vinuri de calitate, este invers proporțională cu calitatea, și atunci normăm producția pentru maxim 8 tone/ha. La celelalte soiuri ajungem la 10-15 t/ha.”

La Stațiunea Pietroasa, culesul începe joi, 9 septembrie. Strugurii vor fi adunați treptat, în funcție de soi.