Actualitate Agricultura acum

Producții record de grâu și orz la Buzău! Cele mai mari cantități din ultimii 30 de ani. Cum s-a reușit

Sursa foto: agrointel.ro
Sursa foto: agrointel.ro

După un 2020 secetos, cu pierderi masive, anul trecut, agricultura buzoiană a înregistrat record după record. Fermierii au învățat că salvarea producțiilor stă în irigarea pământurilor și au investit în instalații moderne, iar când a venit vremea recoltatului hambarele s-au umplut. Cantitățile înregistrate au fost cele mai mari din ultimii 30 de ani, cele mai bune producții medii pe hectar au fost obținute la grâu și orz.

„Pentru anul 2021, așa cum am zis, avem niște producții remarcabile. La grâu, după o suprafață de 62.552 de ha, avem o producție medie produsă de 5375 de kg/ha. La orz, după 6905 ha avem o producție de 5370kg/ha în medie. Observăm la grâu o creștere și un record în ultimii 30 de ani de 5375 kg/ha. Deci avem la grâu o producție foarte bună. Mai mult ca sigur este cea mai bună producție din toate timpurile în județul Buzău la media pe hectar. De asemenea, la orz avem un indicator care depășește cu mult producțiile anilor trecuți, la fel ca la grâu, spun eu, cea mai bună din ultimii 30 de ani”, a spus Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău.

Producții bune au fost obținute și la porumb și rapiță, însă pentru aceste cereale Buzăul a avut și ani mai buni.

 ”La rapiță, după 11743 de ha, 2435 kg/ha. La porumb boabe, 94525 ha, cu o producție de 6975 kg/ha. La floarea-soarelui, după 42897 de ha, avem 2455 kg/ha.  La porumb avem un an foarte bun, o producție de 6975 kg/ha, dar ne aflăm pe locul 2, pentru că în anul 2018, când s-a obținu 8023 de kg/ha. La rapiță avem de asemenea o situație bună pe anul trecut, cu 2435 de kg/ha”, a explicat Florea.

Rezultatele foarte bune se datorează în primul rând investițiilor pe care marii fermieri le-au făcut în instalațiile de irigații.

„În primul rând, fermierii au fost mult mai bine pregătiți. În 2020 știți că a fost un an groaznic. Fermierii au fost puțin căliți față de anul 2020 și unii dintre și-au procurat pompe proprii de irigare cu sursă proprie de apă, au forat și au cumpărat instalații de irigare. Vorbim aici și de irigare prin picurare. Sunt destule suprafețe, dar în special la porumb. Bineînțeles, colaborate cu o vreme bună, cu ploi și cu precipitații care au venit cât de cât la timp, au făcut ca să ajungem la această evoluție foarte bună”, a explicat Florea.

Totuși în prezent este irigată o suprafață destul de mică de teren.

 „Se irigă o suprafață din ce în ce mai mare, în jur de 18.000 ha din totalul de 200.000 de ha. Nu este o suprafață mare, dar este un început”, a mai spus directorul Direcției Agricole Buzău.