Actualitate

Profilul vizitatorului la Biblioteca Județeană Buzău. Cititorii nu vin doar pentru a împrumuta cărți

Activitățile ce au legătură cu cultura sau lectura aduc buzoieni de toate vârstele la Biblioteca Județeană din Buzău. Dacă mutarea instituției, în anul 2019, urmată de pandemie, au dus la o diminuare a numărului de vizitatori, acum se simte deja o schimbare, semn că buzoienii au început să ia drumul cărților.

„Anul acesta lucrurile încep să se miște, elevii deja se interesează, au început să împrumute titlurile obligatorii pe care trebuie să le lectureze. Și vreau să vă spun că sunt un număr important de copii. Ca să intrăm puțin în detaliile structurii raportului statistic pe care-l facem anual, vreau să vă spun că făcând o comparație între 2020 și 2021, lucrurile deja merg spre bine, a crescut numărul celor care ne-au vizitat anul trecut, chiar dacă și anul trecut a fost pandemie. Am încercat să găsim tot felul mijloace prin care să-i atragem și sub această formă, prin care să ne ferim, avem un aparat prin care am dezinfectat cărțile, am avut tot felul de manifestări și online. Cert este că anul acesta se vede foarte clar că numărul copiilor a depășit foarte mult numărul de anul trecut.”, a declarat directorul Bibliotecii Județene Buzău, Sorin Burlacu.

Elevii și studenții care au trecut pragul bibliotecii reprezintă peste 40% din numărul de vizitatori înregistrat anual. Însă, pe lângă aceștia, preșcolarii sunt aduși la bibliotecă de adulți, părinții fiind primii ce le deslușesc tainele lecturii și-i îndrumă pe calea poveștilor. La secția pentru copii, aceștia se pot bucura atât de cărți specifice vârstei lor, cât și de jocuri care-i îndreaptă spre lectură.

Evenimentele desfășurate în ultimul timp de instituția de cultură au condus la un reviriment al culturii, al cititului. Astfel că, grupuri de copii sau vizitatori individuali se pot bucura de un tur al bibliotecii, de o prezentare a cărților, de diverse activități ce le pun imaginația la încercare: jocuri de construit, ateliere de desenat personaje din cărțile citite, din poveștile lecturate.

„Lectura întotdeauna înnobilează sufletul și creează personalități. Numai anul trecut, din biblioteca noastră, au fost citite peste 44.000 de volume. Sunt peste 3.000 de utilizatori activi, adică oameni care ne-au vizitat, pe parcursul anului cel puțin o dată. Ne dorim și mai mulți.”, a adăugat Sorin Burlacu.

În această perioadă, din aprilie și până în octombrie, are loc „Bătălia Cărților”, un concurs ajuns la a treia ediție și inspirat din formatul desfășurat la Biblioteca Județeană din Cluj. Instituția s-a bucurat de o foarte bună prezență a elevilor la această întâlnire cu cartea. Concursul de desfășoară pe două secțiuni: lectură în limba română și lectură în limba franceză. După ce s-au înscris, participanții vor primi o fișă de lectură în care își vor nota impresiile despre cartea citită. Fișele de lectură ale concurenților vor fi evaluate de un juriu și, în funcție de originalitatea conținuturilor și corectitudinea gramaticală, vor fi selectate cele mai bune. Concurenții cu cele mai bune fișe de lectură vor ajunge în finala Concursului „Bătălia Cărţilor” din luna octombrie. Finaliștii se vor confrunta, în luna octombrie, la sediul Bibliotecii Județene „Vasile Voiculescu”, unde își vor susține cartea preferată în dezbaterea „Convinge-mă să citesc!”.

În desfășurare este și concursul de eseuri „Buzăul din vis”, unde elevii cu vârste cuprinse între 10-14 ani și 15-18 ani, sunt invitați să compună un eseu care să descrie cum arată sau cum ar trebui să arate orașul lor din vis. Ineditul concursului constă în faptul că lucrările trebuie scrise de mână, cu stilou sau pix.