Actualitate Șansa de Ramnicu Sărat

PROGRAMĂRI LA VACCINARE, DOAR ÎNTR-UN SINGUR CENTRU! Tinerii deja se înscriu pe liste de așteptare

Aproape 35.000 de buzoieni deja s-au imunizat împotriva noului coronavirus, iar cererea este în continuă creștere. O demonstrează cifrele privind programările, în timp real, de pe platforma vaccinare-covid.gov.ro, unde Buzăul apare în zona galbenă, adică mai are disponibile mai puțin de 1000 de locuri pentru vaccinarea anti-Covid.

În realitate, buzoienii se mai pot programa doar într-un singur centru din municipiul Buzău unde, în prezent, imunizarea se face cu serul AstraZeneca. Este vorba despre centrul amenajat în clădirea de pe Nicolae Bălcescu. Acolo, astăzi dimineață, potrivit situației prezentate pe platformă de programări, mai erau disponibile 760 de locuri. Situația este în continuă dinamică, iar la ora scrierii acestei știri, numărul locurilor libere scăzuse la 748.

Potrivit coordonatorului de centru, dr. Valentina Micu, aici este folosit doar vaccinul produs de Astra Zeneca, iar mulți buzoieni, deși programați la vaccin, refuză serul pe motiv că le-ar asigura imunitate pentru o perioadă scurtă de timp, iar face ca numărul locurilor disponibile să fie mai mare. În plus, începând cu 8 martie s-a extins și vârsta până la care se poate administra acest ser, care inițial era indicat doar pentru persoanele de până la 55 de ani.

dr. Micu Valentina, coordonator Centru de Vaccinare Nicolae Bălcescu

În restul centrelor amenajate în municipiul Buzău dar și în localitățile din mediul rural , respectiv Vernești, Smeeni, Vadu Pașii, precum și în cele din Nehoiu și Râmnicu Sărat platforma indica 0 locuri disponibile.

Cererea mare pentru vaccinare este confirmată și de coordonatorii centrelor. De exemplu, medicul Carmen Petrutz, coordonatorul centrelor amenajate la Râmnicu Sărat, spune că ieri au fost imunizate 160 de persoane. Cu toate acestea, mai sunt și cazuri când cei programați se răzgândesc și nu mai vor să se imunizeze. În această situație, echipa de vaccinare este nevoită să se reorganizeze și să cheme de acasă persoanele programate a doua zi sau pe cele înscrise pe listele de așteptare.

În plus, medicul spune că se așteaptă la o creștere a solicitărilor după 15 martie când va începe vaccinarea în  masă.

”Adresabilitate ar fi mare pentru populația de vârstă tânără care încă nu intră la vaccinare. Cu siguranță ne așteptăm la o creștere după 15 martie. Tinerii sunt interesați să se imunizeze pentru că vor să plece în concedii în străinătate, sau în interes de serviciu și chiar doresc administrarea serului”, a spus Carmen Petrutz.

Pentru startul imunizării în masă, Buzăul se pregătește să mai deschidă încă trei centre de vaccinare, toate în mediul rural. Este vorba despre Berca, Pârscov și Vintilă Vodă.