Actualitate

ȘCOALA ONLINE, O ADEVĂRATĂ PROVOCARE A PANDEMIEI. Ce s-a întâmplat într-un an de la prima oră făcută din fața calculatorului de acasă. Interviu cu directorul celui mai titrat liceu din Buzău (VIDEO)

Se împlinește un an de la declararea oficială a pandemiei și de la perioada în care școlile din România s-au închis iar Educația a trecut în mediul online. A fost un an al provocărilor pentru elevi, dar și pentru profesori care au fost nevoiți să se adapteze noilor condiții de lucru. 

Prezentă în emisiunea Focus News de la Focus TV,  Virginia Mândruță Tănăsescu, directorul Colegiului Național Bogdan Petriceicu Hasdeu, a vorbit deschis despre ce a însemnat pentru elevii școlii sale trecerea orelor din clasă în cursuri desfășurate acasă, din fața calculatorului. Profesor de fizică de peste 30 de ani, Virginia Mândruță Tănăsescu a dezvăluit că  elevii s-au adaptat vremurilor pe care le trăim mai bine decât își pot închipui și decât au făcut-o adulții:

”Ceea ce a trebuit să facem cu toţii a fost să ne adaptăm. Până la urmă este ceea ce face fiinţa umană de mii de ani încoace. La această adaptare, acest segment de vârstă se descurcă mult mai uşor decât anticipam noi sau intuiam. În general, când merg la elevi sau când intru în online îi intreb ce fac, cum sunt. Şi îmi răspund că sunt ok. Am avut o întâlnire şi cu Consiliul Elevilor, cu reprezentanţii claselor şi i-am întrebat care este problema, ce simt, cu ce îi putem ajuta. Mi-au răspuns că s-au adaptat, că au găsit părţile bune şi în online. Ei s-au adaptat mult mai bine decât am bănuit noi. Sigur că impactează, este absolut normal, dar repet s-au adaptat mai bine decât am putea să credem. Hai să vedem jumătatea plină, că altfel înnebunim dacă ne gândim numai la ce nu merge şi la cât de rău o ducem. Nu este ok”.

Singurele probleme pe care le-au întâmpinat în această perioadă hasdeenii au fost cele legate de proasta  conexiune la internet, în unele cazuri, ori alte aspecte ce țin de tehnologia folosită în desfășurarea orelor online:

” Dificultăţile lor sunt pur tehnice pentru că unii au încă probleme de conectare. Cei care nu au avut dispozitive, au fost ajutaţi de noi, au primit tabletă, laptop, ce am putut să le oferim, ca să se poată conecta la ore. Mai ţine şi de legătura pe care o au la internet, cât e de stabilă, cât de des se întrerupe şi ce calitate le oferă. În rest, ei stăpânesc mult mai bine tehnica decât o stăpânim noi şi recunosc că am învăţat de la ei în această perioadă.”

Mai greu le-a fost profesorilor pentru că nu toți erau familiarizați cu lucrul pe calculator. Însă și cadrele didactice s-au adaptat. Unii profesori au învățat chiar de la elevii lor să folosească laptopul mai bine și mai eficient. Alții, pentru a-și  face mai ușor lucrul cu copiii,  au fost nevoiți să investească în tablete moderne  ori alte gadgeturi  utile în  desfășurarea cursurilor online.

” Pe calculator lucrăm marea majoritate. A trebuit să facem asta. Am mai avut şi nişte cursuri organizate la nivelul şcolii. Au fost şi alte cursuri organizate la nivel regional, naţional şi aşa mai departe. În ceea ce mă priveşte, cred că am învăţat foarte mult de la elevi. Nu mi-a fost ruşine să fac asta pentru că era evident că ei mânuiesc toate aceste dispozitive mult mai bine decât o facem noi şi uneori îmi spuneau: ”Doamna, încercaţi, uitaţi, rezoluţia nu este una bună.” Am căutat şi nu am ştiut de unde să o măresc. Mi-au explicat şi am mărit rezoluţia. Am mai învăţat ceva. Am investit, unii şi-au luat tablete grafice ca să poată desena, scrie, să vadă elevul mai clar, alţii şi-au luat camere video, table pe care să scrie. Eu mi-am luat tablă. O pun acasă în living.”

Deși au fost nevoiți să se adapteze vremurilor și au făcut-o, profesorii  recunosc că trăiesc încă mari provocări. Evaluarea copiilor, de pildă, se realizează cu dificultate în spațiul online:

” Ceea ce mi se pare mie cel mai greu ca profesor este să evaluez. Aş putea spune că aici se developează tot, iese tot la iveală. Aici îl vezi pe cel care învaţă pentru că are conştiinţa faptului că trebuie să înveţe, că pentru el învaţă, aici îl vezi şi mai bine pe cel care se fofilează; ba îi cade legătura, ba nu îi merge microfonul, ba pune un avatar acolo şi îşi închide camera. Am încercat, de pildă, semestrul trecut să evit consultarea lor pe whatsapp sau pe alte reţele paralele cu cea în care încercam să evaluez şi am dat subiecte făcute pentru fiecare în parte. Deci, am făcut 29 de subiecte pentru 29 de elevi. Este greu, într-adevăr. Aici e partea unde simt că am avea nevoie de ajutor, de nişte programe specializate pentru a face astfel de evaluări şi aici, sigur ţine şi de particularităţile fiecărei discipline,”a mai declarat Tănăsescu.

O altă provocare va fi luna aceasta organizarea simulărilor examenelor naționale, simulări la care vor participa fizic, în bănci, copiii din clasele a VIII-a și a 12-a.  Peste 330 de copii de la Hasdeu vor trebui organizați în clase în așa fel încât să poată fi testați dar și să se respecte regulile de prevenire a transmiterii coronavirusului

” Distanţarea ar trebui una şi mai mare. Nu vă ascund că, de pildă, există şi întrebarea pusă de colegii mei, bun, eu aici am să adun ca evaluator teze de la foarte mulţi elevi, de la foarte multe clase şi o să pun mâna pe ele, voi sta cu ele în faţă şi asta nu e tocmai ok. Aici încercăm să găsim nişte soluţii cât mai bune ca să respectăm şi ordinul de ministru. Eu una, nu aş încerca să îi amestec aşa de tare pe elevi aşa cum se întâmplă la examenul propriu-zis pentru că dacă îi aşez în ordine alfabetică pe toţi, atunci voi amesteca elevii a 4- 5 clase într-o sală, iar ordinul actual de fapt îmi interzice. Nu mă lasă nici în laborator să mă duc cu ei pentru că spune că o grupă – o sală. Nu îi muţi dintr-o sală în alta. Atunci, eu aş încerca să îi ordonez alfabetic pe clase pentru că este, totuşi, o simulare. Celelalte condiţii vor fi respectate şi atunci voi evita un pic contactul cu elevi de la mai multe clase. În ceea ce priveşte profesorii, poate soluția ar fi o lampă UV să dezinfectez, să ţin tezele o vreme acolo.”

Simularea examenelor naționale va avea loc în toată țara începând cu data de 22 martie. În primă fază, vor participa la testări elevii din clasele a XII-a, după care va veni rândul celor din clasa a VIII-a.

Întreaga emisiune în care invitat a fost directorul Colegiului Hasdeu din Buzău, Virginia Mândruță Tănăsescu, poate fi urmărită aici: