Actualitate SĂNĂTATE

PROIECT DE INVESTIȚII, RESUSCITAT LA SPITALUL JUDEȚEAN! Deși ar fi trebuit să fie gata în 2019, blocul operator, din nou, la etapa de licitație

Se încearcă readucerea la viață a unui proiect eșuat la prima încercare de implementare. Este vorba despre reabilitarea blocului operator din cel mai mare spital din județ. Proiectul care reprezentă modernizarea sălilor de operații construite în urmă cu 45 de ani a ajuns din nou la etapa de pregătire a licitației după ce anul trecut Consiliul Județean, responsabil de implementarea lui, a reziliat contractul cu constructorul.

Început încă din 2018 cu termen de finalizare anul următor, unul dintre cele mai așteptate proiecte de investiții din Spitalul Județean a fost un eșec la prima încercare. Totul pentru că, firma care a câștigat licitația de la vremea respectivă a cerut mai mulți bani decât erau prevăzuți în contract, motivația constructorului fiind că este nevoie de lucrări de consolidare a clădirii neprevăzute inițial.

După luni de discuții, timp în care lucrările au fost sistate, cele două părți nu au ajuns la nicio înțelegere, iar contractul a fost reziliat. Așa, al finalul anului 2020, întregul proiect a fost reluat. În plus, Consiliul Județean a făcut o nouă expertiză prin care a fost găsită o nouă soluție tehnică astfel ca, în timpul lucrărilor de consolidare suplimentare ce trebuie făcute, să nu fie întreruptă activitatea la ambulatoriul de specialitate. Laurențiu Gavrilă, secretarul general al Consiliului Județean Buzău a anunțat ,luni seară,  la Focus News, că se lucrează la noile caiete de sarcini, necesare pentru demararea licitației, care cuprind și noua soluție tehnică.

”Este clar că nu am putut fi de acord cu pretențiile constructorului de majorare a prețului și am reziliat contractul și încercăm să demarăm o nouă procedură de licitație. În acest moment, avem documentația de atribuire a lucrărilor de investiții aprobată și suntem în faza finală de întocmire a caietelor de sarcini pentru demararea licitației. Vom adopta și o nouă soluție de consolidare, pe exterior și nu pe interior, soluție care va permite ambulatoriului de specialitate să funcționeze pe durata acestor lucrări”, a explicat la Focus News, Laurențiu Gavrilă.

Potrivit proiectului votat la finalul anului 2020 în care au fost aprobați indicatorii tehnico-economici, este vorba despre mai multe lucrări de consolidare la pereții exteriori dar și de alte lucrări care impun ” remodelarea blocului operator în sensul obţinerii necesarului de spaţiu astfel încât să se obţină circuitele impuse de legislaţia în vigoare…”

”Se propune remodelarea compartimentărilor astfel încât să se obţină necesarul de spaţiu pentru blocul operator sterilizare și pentru funcţiunile aferente acestuia (compartimente, fluxuri, circulaţii, etc.). Operaţiunea presupune desfiinţarea unor pereţi structurali pentru constituirea unor compartimente cu suprafaţa definită și dezvoltarea în consola pe o latura (faţada sud-vest) și parţial pe alta latura alaturata (nord-vest).

Se propune continuarea lucrărilor de încastrare a stâlpilor pasarelei de structura clădirii, lucrări aflate în curs de execuție.

Totodată, se propune și o asigurare a rigidităților pereților exteriori a celor două corpuri prin aplicarea unr plase de armare cu fibre de carbon de înaltă rezistență. (…)Șarpanta acoperisului se va reface în totalitate cu redimensionarea elementelor constructive ale acesteia . De asemenea se vor elimina straturile anterioare de hidro și termoizolație de pe terasa pe care s-a construit sarpanta”.

Laurențiu Gavrilă a anunțat că aceste caiete de sarcini ar putea fi gata la finalul acestei luni astfel ca în aprilie să fie demarată licitația.

”Încercăm ca undeva până la finalul lunii să finalizăm elaborarea acestor caiete de sarcini, astfel încât la mijlocul lunii aprilie să putem demara și licitația. În principiu dacă procedura de achiziție se va derula fără contestații, evident că putem discuta despre startul lucrărilor spre finalul verii”, a anunțat Gavrilă.

În plus, cu noua licitație, Consiliul Județean  crescut considerabil și valoarea investiției. În proiectul prin care s-au aprobat indicatorii tehnico-economici, devizul estimat a urcat la 23,8 milioane de lei, de la 13,5 milioane lei cât a fost inițial.

Termenul de execuție prevăzut în același proiect adoptat în decembrie 2020 este de 18 luni ceea ce înseamnă că pacienții mai au de așteptat cel puțin doi ani pentru a putea avea săli de operație moderne și sigure.

În schimb, componenta de achiziție a aparaturii din același proiect a fost dusă- la bun sfârșit, iar o parte din aceste echipamente medicale sunt deja folosite în Spitalul Județean.