Actualitate

PROIECT PĂGUBOS AL PRIMĂRIEI BUZĂU, RETRAS ÎN ULTIMA CLIPĂ. Consilier local: ”Era un exemplu clar de risipă a banilor publici”

In an de austeritate bugetară, Primăria Buzău mai renunță la un proiect. Este vorba despre amenajarea unor locuințe sociale într-un fost sediu al Companiei de Apă, cumpărat anul trecut de municipalitate. Recompartimentarea spațiului în care au funcționat birouri și amenajarea a 12 apartamente, conform proiectului, ar fi costat aproape 4 milioane de lei, mai mult decât dacă locuințele ar fi fost cumpărate la prețul pieței. În aceste condiții, proiectul, supus votului în ședința de Consiliu Local Municipal desfășurată, miercuri 27 ianuarie, a fost retras de pe ordinea de zi de către inițiator, respectiv de către primarul Constantin Toma.

Primăria Buzău a achiziționat anul trecut sediul vechi al Companiei de Apă cu aproape 600 de mii de euro. Municipalitatea avea în plan să construiască aici 12 locuințe sociale ce urmau să fie folosite pentru situații de urgență. Altă variantă era de a muta aici o parte dintre chiriașii primăriei din locuințele de pe strada Cuza Vodă.  Planul prevedea  recompartimentarea spațiului în  10 apartamente cu câte 2 camere și  în 2 cu câte 4 camere, cu arii cuprinse între 53 și 91 de metri pătrați. Conform proiectului de hotărâre, lucrările s-ar fi făcut cu fonduri din bugetul local sau alte fonduri legal constituite iar  investiția în amenajări a fost estimată la   3.9 milioane de lei. Aflat miercuri pe masa consilierilor locali buzoieni, proiectul a stârnit reacții și discuții. 

Consilierul USR PLUS Irinel Cîrstea a fost cel care a atras atenția că investiția nu își are rostul, iar achiziționarea de apartamente la prețul pieței ar fi mai puțin costisitoare decât dacă s-ar trece la recompartimentarea spațiului și amenajarea de la zero a unor locuințe în fostul sediu al Companiei de Apă. Cîrstea i-a atras atenția primarului că, la final, un apartament ar urma să coste peste 60.000 de euro, adică mult peste prețul pieței din Buzău.

”Acest proiect de hotărâre este un exemplu foarte clar de risipă a banilor publici și sincer să vă spun este o proastă investiție. Ați achiziționat acele spații cu aproximativ 600.000 de euro. Acum vreți să renovați acele spații și să le transformați în apartamente cu aproximativ 800.000 de euro. Asta înseamnă, domnule primar, că doriți să renovați acele spații cu 66.000 de euro/apartament. Apartamente cu două camere, cu suprafața de 50 de mp. Achiziția plus investiția depășește 100.000 de euro/ apartament cu două camere. Dublu față de piața imobiliară din Buzău, domnule primar.”

Consilierul local USR Plus a venit și cu variante privind modul în care ar putea fi folosit spațiul din zona Unirii care a aparținut în trecut Companiei de Apă. Printre altele, el le-a  propus aleșilor să facă din acest spațiu un hub pentru tinerii antreprenori care vor să își dezvolte afaceri în Buzău.

”Vă propun să anulați acest proiect de hotărâre. Banii pentru investiții în acele apartamente să achiziționați de pe piața liberă sau pur și simplu să începeți construcția unor apartamente sociale pentru că este nevoie în Buzău, iar acolo, domnule primar, să păstrăm birouri, o invetiție minimă, birouri pe care le putem oferi  atât persoanelor juridice sau acolo putem crea un hub pentru tinerii antreprenori unde se pot întâlni să își dezvolte propriile afaceri cu o sumă modică pe care primăria o primește. Astfel, cu acești bani putem avea și apartamente pe care le putem folosi în cazuri sociale și în același timp avem și componenta socială de dezvoltare a tinerilor antreprenori și bani la bugetul local. Stimați consilieri PSD, este în mâna voastră dezvoltarea municipiului Buzău. Repet, aceasta este o investiție proastă. Haideți să nu repetăm greșelile trecutului!”

În fața argumentelor privind costul exagerat al investiției, inițiatorul proiectului, Constantin Toma și –a asumat  criticile și a propus retragerea proiectului, admițând că nu se aștepta ca lucrările să coste atât de mult

”Această investiție nu s-ar derula în acest an pentru că situația financiară este așa cum este. Avem o situație stabilită tot prin lege. Nu avem locuințe de intervenție. Dacă Doamne ferește ia ceva foc, acolo sunt o mulțime de spații nefolosite. Într-adevăr, suma este un pic mai mare. Propun să o scoatem de pe ordinea de zi și să reanalizăm această situație pentru că observația este corectă. Nu am niciun fel de problemă. Propun respingerea proiectului. Se va reanaliza pentru că din această poveste nu ne-am dat seama că poate costa atât.”

Municipalitatea urmează să decidă, în urma unei noi analize ce destinație va da fostului sediul al  Companiei de Apă: fie vor fi  amenajate apartamente dacă se va găsi o soluție mai ieftină, fie spațiul va avea altă destinație.