Actualitate

Proiect pentru înființarea Registrului Traficanților de Droguri, depus în Parlament. Senatorul Vlad Pufu, printre inițiatori

Aproape că nu e zi în care în România să nu se vorbească de traficul și consumul de droguri. Fie că e vorba despre șoferi prinși în timp ce conduc sub influența substanțelor psihoactive și care, uneori, provoacă accidente, fie că sunt destructurate rețele de traficanți, consumul și, implicit, traficul de stupefiante au devenit un adevărat fenomen în țara noastră.

Nu mai departe de azi au avut loc mai multe percheziții la traficanți, printre suspecți fiind și – culmea! – două cadre didactice, după cum Șansa News a scris aici,aici și aici.

Autoritățile au declarat război acestui fenomen extrem de periculos, iar dincolo de acțiunile în forță ale poliției și procurorilor, lupta ar putea primi un ajutor important: un registru național în care să fie înscrise numele tuturor traficanților de droguri, care să funcționeze după modelul Registrului Agresorilor Sexuali.

Mai mulți parlamentari de la PNL, printre care și senatorul PNL Buzău Vlad Mircea Pufu, dar și ministrul Justiției, Alina Gorghiu, au inițiat un proiect de lege privind înființarea Registrului  Traficanților de Droguri, care are ca scop principal combaterea traficului de droguri și a recidivei.

”Un Registru al Traficanților de Droguri poate fi o soluție eficientă în stoparea recidivei. În acesta ar urma să fie înscrise persoanele care au făcut trafic de droguri de risc și mare risc, în țară sau internațional, și-au pus locuința la dispoziție pentru consum de droguri, au îndemnat la consum de substanțe interzise, au furnizat unui minor inhalanți chimici toxici unui minor sau au eliberat substanțe psihoactive pe bază de rețetă, știind că aceasta este falsă. Îndemnul adresat unei persoane de a consuma droguri, finanțarea traficului și chiar tentativa la toate acestea fapte vor duce, de asemenea, la înscrierea în Registru”, arată senatorul liberal Vlad Mircea Pufu.

Potrivit acestuia, din datele oficiale reiese că aproape un sfert dintre persoanele condamnate pentru infracțiuni din sfera traficului de droguri, care în prezent se află în închisoare, aveau antecedente pentru fapte similare. Și, cum traficul de droguri este strâns legat de consum, inițiatorii spun că numai o acțiune în forță poate duce la combaterea fenomenului. Cum va funcționa registrul?

”Odată ce numele îi va apărea în Registru, o persoană va fi obligată să facă periodic vizite la secția de poliție, să furnizeze informații despre ocupația pe care o are, despre persoanele cu care ia contact și locurile publice pe care le frecventează. Schimbarea adresei de domiciliu sau o deplasare în afara localității de domiciliu vor trebui, de asemenea, anunțate la poliție. Nerespectarea obligațiilor prevăzute se poate pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, mai arată senatorul buzoian.

Potrivit proiectului de lege, organizarea și operarea registrului ar urma să intre în competența poliției, ca o evidență distinctă de cea a cazierului judiciar și care poate fi interconectată cu alte baze de date ale Poliției Române.