Actualitate

(UPDATE) Cei doi profesori săltați de DIICOT, capii rețelei de traficanți de droguri. Cum acționau

UPDATE: Directorii unităților de învățământ unde predau cei doi profesori săltați de anchetatori și duși la audieri, fiind suspectați de trafic de droguri, nu au fost informați oficial cu privire la ancheta care vizează cadrele didactice. Nici conducerea Inspectoratului Școlar Județean nu are informații oficiale. Astăzi, însă, după apariția cazului în presă, conducerea IȘJ Buzău a discutat cu directorii școlilor unde predau cele două cadre didactice pentru luarea măsurilor legale.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Sunt audieri pe bandă rulantă la această oră la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Buzău, după perchezițiile de dimineață ce au creat un adevărat cutremur în plan local. Asta după ce s-a aflat că toată afacerea a fost pusă la cale de doi profesori, capii rețelei săltați de dimineață de anchetatori pentru a fi audiați.

Cei doi profesori, unul de economie, care preda la școli din Buzău și Pătârlagele, iar celălalt psihopedagog la Liceul pentru Deficienți de Auz, puseseră la punct o rețea care funcționa într-un mod nemaiauzit până acum, cel puțin la nivelul județului Buzău. Ei cumpărau droguri de la dealeri din Vrancea, Brăila și Teleorman, pe care apoi le plasau pe piața buzoiană.

Drogurile erau comandate online, prin intermediul unor aplicații criptate, iar pentru plată se făceau tranzacții în criptomonede. Mai departe, traficanții nu se întâlneau față în față cu cei care cumpărau drogurile. Distribuția și vânzarea pe piața locală din Buzău avea loc după ce cumpărătorul primea, după ce plătea, o fotografie și coordonatele GPS ale locului în care se aflau drogurile.

Practic, cei doi profesori și celelalte persoane care lucrau pentru ei nu se întâlneau niciodată cu clienții, care puteau să le fie chiar elevi.  Totuși, surse din anchetă spun că până acum nu sunt indicii din care să reiasă că printre clienți s-ar fi aflat și elevi de-ai lor sau colegi de cancelarie.

”Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că drogurile erau comandate prin intermediul unor aplicații online criptate, iar  plata se  realiza prin transferuri în echivalentul unei criptomonede. Distribuția și vânzarea ulterioară a drogurilor avea loc fără ca persoanele să se întâlnească,  cumpărătorul primind, după ce efectua plata, o fotografie și coordonatele GPS a locului în care se aflau drogurile ce făcuseră obiectul tranzacției”, transmite DIICOT printr-un comunicat de presă.

Profesoara de la Liceul pentru Deficienți de Auz este suplinitor la unitatea de învățământ. Directoarea unității de învățământ, Antonela Marinov, spune că deocamdată nu a primit nici o înștiințare oficială de la instituțiile care derulează ancheta. Bănuiește însă despre cine e vorba și spune că la școală a avut un comportament ireproșabil. Nimeni nu s-a gândit că ar putea fi implicată în traficul de droguri, pentru că la serviciu se purta bine. Totuși, în funcție de cursul anchetei, profesoara ar putea fi suspendată.

Antonela Marinov, director Liceul pentru Deficienți de Auz Buzău