Actualitate SĂNĂTATE

Proiect pilot de telemedicină la Smeeni. Pacienții, față în față cu medicii fără a mai bate drumul până la spital. În ce condiții se oferă consultații la distanță

Proiect pilot implementat în premieră la Spitalul de Boli Cronice Smeeni. Începând de luni, 9 septembrie, pacienții vor putea scăpa de drumurile până la spital pentru a prezenta rezultatele unor investigații, pentru a cere interpretarea analizelor sau pentru a cere noi teste. Vor putea discuta online cu medicul, prin intermediul unei aplicații speciale de telemedicină.

Conducerea spitalului a decis să implementeze acest proiect pornind de la numărul mare de pacienți nevoiți să facă mai multe drumuri la spital, pentru a prezenta medicului care le supraveghează starea de sănătate rezultatele investigațiilor realizate la alte clinici. În plus, mulți dintre pacienți vin de la zeci de kilometri distanță, așa că orice drum până în cabinetul medicului înseamnă un efort în plus.

“Noi avem foarte mulți pacienți cu afecțiuni cronice. Medicii noștri solicită consulturi interdisciplinare sau investigații care nu se pot face la noi la Smeeni, de exemplu tip CT, și apoi să vină înapoi cu rezultatul acelor investigații pentru a concluziona stadiul afecțiunii pe care o au pacienții și, eventual, stabilirea tratamentului. Asfel, pacienții trebuie să vină înapoi la spital. Așa că am considerat că este o variantă optimă pentru medici, cât mai ales pentru pacienți și aparținători. Deci, nu înlocuim o consultație clinică, un examen clinic ce nu poate fi făcut la distanță. Noi vrem doar să eficientizăm timpul medicilor și să scutim deplasările și efortul pacienților prin această telemedicină”, explică managerul Spitalului Smeeni, Marilena Gîrban.

Prin intermediul noului program, pacienții pot trimite rezultatele investigațiilor în format electronic, și la rândul lor medicii le pot elibera rețete sau alte documente.

Pentru a beneficia de o consultație online, fiecare pacient poate descărca aplicația Ringdoc pe telefonul mobil conectat la internet sau poate accesa site-ul pe calculator. Iar de aici poate stabili o discuție cu medicul, pentru a-i prezenta rezultatele, fără a fi nevoit să meargă la spital.

„Aplicația este foarte ușor de folosit, poate fi descărcată pe orice telefon cu sistem de operare. După ce selectează Spitalul Smeeni, pacientul poate vedea ce medici sunt disponibili și când se pot face programări. Sau, dacă medicul are o oră disponibilă în care ar putea oferi consultație medicală iar pacientul dorește în acel moment, atunci trimite solicitare apăsând pe un buton special. Dacă medicul este disponibil, intră și face consultația online. Proiectul este la început, avem o singură oră pe săptămână pentru fiecare medic în parte, să vedem care este adresabilitatea, pentru că medicul respectiv trebuie să fie disponibil, să nu fie la vizită, să nu fie în consultații medicale.”

Dacă noul sistem va fi accesat de pacienți, atunci va fi extins. Consultațiile prin intermediul telemedicinei vor fi contra cost, respectiv 100 lei sau 150 de lei, în funcție de timpul alocat.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian