Actualitate

PROIECTUL BUGETULUI MUNICIPIULUI, LANSAT ÎN DEZBATERE PUBLICĂ. Puterea și Opoziția fac apel la buzoieni să se implice

Primăria municipiului Buzău a pus în dezbatere publică proiectul de buget local pentru anul în curs.  Schița privind modul în care vor fi obținuți și respectiv cheltuiți banii publici a fost postată pe site-ul Primăriei în data  de 23 martie iar până în 7 aprilie oricine dorește poate aduce  sugestii ori amendamente proiectului.  Abia pus în dezbatere publică, proiectul de buget pentru anul în curs a atras deja critici. Liberalii sunt cei care atrag atenția că  modul în care au fost prioritizate investițiile ce vor primi finanțare de la bugetul local este deficitar, lucrurile putând fi mult îmbunătățite. De aceea, liberalii fac apel la buzoieni să studieze proiectul și să ia atitudine pentru ca în final banii publici să fie cât mai eficient cheltuiți anul acesta.                                                                        

Prezent luni într-o conferință de presă, președintele PNL Buzău, deputatul Gabriel Avrămescu a atras atenția, în primul rând, asupra faptului că majorările taxelor și impozitelor locale aprobate în decembrie de Consiliul Local, la propunerea primarului Constantin Toma, nu se regăsesc în estimările privind încasările de anul acesta, astfel încât în final și bugetul propus pentru anul 2021 să fie mai mare. Totodată, deputatul Gabriel Avrămescu a atras atenția asupra mai multor aspecte ce apar în proiectul bugetului și care nu ar fi oportune. De pildă, cumpărarea anul acesta a unor autobuze  hibrid dar și alocarea a 3. 2 milioane de euro pentru Gloria Buzău, echipă care nu poate  accede în eșalonul superior.

,Vrem să mai cumpărăm încă 20 de bucăţi de autobuze hibrid rulate ori 100 de mii de lei bucata, asta înseamnă 2 milioane de lei. 400 de mii de euro se vor duce în aceste autobuze rulate. Aţi auzit vreodată autobuzele astea hibrid care merg prin oraş? Vi se pare că merge vreunul pe baterii? La transporturi, la punctul 15 apare un studiu de fezabilitate pentru apă, iluminat, canalizare pe şoseaua Constanţei, la Gloria Buzău în ultimii ani, în perioada 2018-2021 au fost alocaţi 72.866 de mii de lei. Asta înseamnă 15 milioane de euro daţi din banii buzoienilor. Pentru ce? Aruncăm bani pe fereastră la o echipă de handbal, unde nu numai că nu avem niciun sau nicio jucătoare din Buzău, dar nu avem nici grupe de copii sau juniori. Ca să fie dezmăţul până la capăt, în 2021 le dăm încă 3,2 milioane de euro. Dar oare 1 milion de euro nu era suficient?”

Liberalii critică, totodată, lipsa investițiilor în anul 2021 în locuințe pentru tineri, care să-i determine să rămână în orașul lor:

”Cum putem să ţinem tinerii în oraş ? Să le facem casa grădinarului, să le facem grajduri, să facem cimitire? Aşa ţinem tinerii în oraş? Sau să facem o sală de conferinţe la Dacia? Eu nu am văzut în toată proiecţia asta bugetară, măcar inserată ideea de parc industrial în municipiul Buzău. Nu am văzut inserată ideea de locuinţe pentru tineri ANL, deşi Agenţia Naţională pentru Locuinţe are programe în derulare pentru construcţia unor astfel de imobile, unor apartamente prin ANL”, mai spune Avrămescu.

Pentru că e nevoie ca proiectul bugetului local să fie îmbunătățit iar banii municipiului să fie mai bine împărțiți anul acesta, liberalii spun că vor veni cu mai multe amendamente.  Realizarea unui  parc industrial, a unui studiu de fezabilitate pentru locuințe ANL, un bazin de înot, dar și  o linie de troleibuz sunt pe lista amendamentelor pe care liberalii le vor aduce pentru a fi introduse în proiectul bugetului pe anul în curs.

”Dacă diminuăm bugetul de la Gloria Buzău cu vreo 2 milioane de euro şi lăsăm doar un milion de euro, putem face un studiu de fezabilitate pentru parc industrial. Noi mai propunem un studiu de fezabilitate pentru locuinţele tinerilor, de tip ANL. Studiu de fezabilitate pentru spital. Să îl treacă în lista de investiţii. De ce nu îl trece în listă să îl avem, să îl bugetăm? Bazin didactic de înot. Focşaniul are bazin făcut prin Compania Naţională pentru Investiţii. Noi stăm şi ne uităm de zeci de ani la un bazin închis şi ne rugăm, poate, poate. Câţi bani s-au chetuit la Gloria, vreo 15 milioane de euro, nu aveam bani să facem vreo 3 bazine de înot? Ne preocupă transportul acesta verde, energie verde, dar până acum un studiu de fezabilitate pentru o linie de troleibuze în oraşul ăsta oare nu se putea face? Nu am putea face în fiecare weekend, pe modelul vestic, aici pe platou la Dacia că avem nişte căsuţe, o piaţă volantă pentru producătorii din Buzău, pentru producătorii de la Glodeanu Sărat, de la Lipia, de la Săpoca, să vină să îşi aducă produsele aici, să le vândă?

În replică, primarul Buzăului, spune că  unele dintre propunerile liberalilor nu pot fi puse în practică:  


” Ca opoziţie trebuie să fii şi activă, să audă lumea de tine şi mai vin şi cu idei care nu se pot aplica. Povestea asta cu troilebuzele, credeţi-mă că am studiat-o din 2016 şi din studiul făcut atunci a reieşit că lăţimea străzilor în municipiul nostru nu poate duce la linii de troleibuz pentru că avem foarte puţine cu lăţimea şi lungimea necesară. Cu spitalul, bineînţeles că îmi doresc şi eu şi ne dorim cu toţii un spital municipal. Să obţină o hotărâre de Guvern pentru a obţine un teren în vederea realizării unui spital municipal şi bineînţeles să vină şi cu o hotărâre de Guvern de înfiinţare şi de finanţare a unui spital municipal la Buzău. Avem un proiect, un bazin olimpic şi bineînţeles că acest bazin va avea şi o bucată cu ceea ce va însemna învăţarea înotului. Dacă nu vom putea realiza acest lucru, intenţionăm ca tot în zona parcului Tineretului să creăm şi un bazin pentru învăţarea înotului.”

Pe de altă parte, primarul Constatin Toma spune că orice idee este binevenită, atât din partea cetățenilor cât și a politicienilor, pe care îi invită să vină cu propuneri ale unor proiecte ce pot fi finanțate.

”  Nu sunt critici. Le-am primit foarte bine, e bine să  primim propuneri, să fie cât mai active. Îi invit pe toți cei din Opoziție, opoziție la Buzău, că la București sunt la putere, îi invit să vină cu cât mai multe proiecte pe care le putem finanța”, a mai declarat primarul Toma.

De asemenea, liberalii  fac apel la buzoieni să studieze proiectul bugetului local și să aibă propriile propuneri pe care să le trimită municipalității,  pentru că  cetățenii au dreptul să spună cum să fie împărțiți banii publici