Actualitate

Proiectul înființării Teatrului Municipal, motiv de dispute. Tragi-comedie pe scena Buzăului!

Nici bine nu a fost lansat scenariul înființării, la Buzău, a Teatrului Municipal „V. Maximilian”, că scena se divizează, iar angajații și conducerea Teatrului ”George Ciprian” ies la atac. Aceștia se arată deranjați și nemulțumiți de conținutul proiectului inițiat de primarul Constantin Toma. Mai exact, de ceea ce a scris primarul în referatul de aprobare a proiectului pe care îl vor avea de votat consilierii municipali.

În documentul respectiv, care se regăsește pe site-ul Primăriei Buzău AICI, există un paragraf pe care acuzatorii îl consideră denigrator.

„La o analiză atentă a diversității culturale a Municipiului Buzău, observăm oferta slabă, din punct de vedere cultural, corelată la numărul de locuitori ai municipiului nostru. La o populație de aproximativ 130.000 de locuitori,   Teatrul „George Ciprian” este singura instituție publică de spectacole (de proiecte) care nu reușește să acopere toate nevoile culturale și spectaculare ale buzoienilor. Oferta repertorială slabă (lipsa unei stagiuni clar construite din punct de vedere artistic) precum și lipsa unui colectiv artistic care să devină centrul de interes cultural și educațional al cetățenilor municipiului Buzău, sunt câteva dintre argumentele prezentei propuneri”, scrie în documentul oficial semnat de primarul Toma.

Echipa Teatrului ”George Ciprian” se arată deranjată de cele scrise în documentul respectiv.

”Îl invităm pe domnul primar Constantin Toma să publice analiza de nevoi pe care a realizat-o în prealabil pentru a fundamenta observațiile de mai sus. Un studiu precum Barometrul de Consum Cultural efectuat la nivelul orașului sau chiar al județului Buzău ar fi binevenit și ar ajuta toate instituțiile de cultură locale să își îmbunătățească activitatea. În absența unui astfel de studiu, orice afirmații legate de „nevoile culturale” ale buzoienilor sunt pure speculații. Domnul Primar a afirmat anterior că „Buzăul este singurul oraș din România, reședință de județ, cu peste o sută de mii de locuitori, care nu are un teatru”. Considerăm că astfel de afirmații șterg cu buretele activitatea de 26 de ani a Teatrului „George Ciprian” și reprezintă o jignire la adresa personalului teatrului, a publicului buzoian și a artiștilor colaboratori”, transmite Teatrul ”George Ciprian” într-un comunicat de presă.

De altfel, comunicatul asumat de conducerea Teatrului ”George Ciprian” este amplu și se întinde pe mai bine de 4 pagini. Acesta poate fi citit AICI.

În disputa cu primarul Constantin Toma, conducerea teatrului buzoian face însă aceeași greșeală, și anume de a minimaliza eforturile și proiectele anterioare. Comunicatul instituției de cultură nu face nicio referire la proiectele de anvergură ale predecesorilor actualei conduceri, cum ar fi, de pildă, ”Capul de regizor” inițiat de Răzvan Dincă și continuat sub titulatura  ”Vedeteatru” în mandatul de director al Marinelei Țepuș. Practic, sunt menționate doar proiectele actualei echipe a teatrului buzoian, cum, de altfel, se observă și pe pagina destul de sărăcăcioasă informativ a instituției culturale.

Pe de altă parte, proiectul înființării Teatrului Municipal „V. Maximilian” Buzău, arată primarul Toma, nu are doar o componentă culturală, ci și una educativă.

”Din punct de vedere educațional, dorim să venim în sprijinul Liceului de Artă „Margareta Sterian”, pentru dezvoltarea viitorilor actori buzoieni prin organizarea de cursuri/workshopuri, precum și prin crearea unui Studio de teatru pentru adolescenți, coordonate de profesioniști în domeniu. Componenta educațional-cultural va fi dezvoltată prin diferite parteneriate cu Liceul de Artă prin care elevii săi să beneficieze de tot sprijinul și suportul profesionist de care au nevoie pentru buna lor dezvoltare profesională”, se precizează în expunerea de motive ce însoțește proiectul de hotărâre inițiat de Constantin Toma, care a deranjat conducerea Teatrulluii ”George Ciprian”.

Autorul știrilor

Claudia Toader

2 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

 • Din respect pentru cititorii dumneavoastră, este nevoie de unele clarificări.
  Comunicatul de presă al Teatrului „George Ciprian” nu și-a propus realizarea unui istoric complet al activității acestei instituții din 1996 până astăzi. Aprecierea pentru directorii care au contribuit la dezvoltarea acestui teatru se subînțelege: Paul Ioachim (1996-2002), Răzvan Ioan Dincă (2002-2006), Marinela Ţepus (2006-2011), Gina Chivulescu (2012 – prezent). Respectul și mulțumirile noastre se extind către toți artiștii colaboratori și tot personalul teatrului în diferite momente ale existenței sale și, nu în ultimul rând, spectatorilor care timp de 26 de ani au trecut pragul acestei instituții.
  Mai multe informații despre istoria Teatrului „George Ciprian” găsiți aici: https://www.teatrulgeorgeciprian.ro/wp-content/uploads/2016/02/G.Cirpian_Caiet-program-20-de-ani.pdf.
  Precizăm, de asemenea, că Teatrul „George Ciprian” din Buzău este primul teatru de proiecte înființat în România. Conform O.G. nr. 21 din 31 ianuarie 2007 privind instituțiile și companiile de spectacole sau concerte, precum și desfășurarea activității de impresariat artistic, aprobată prin legea 353/2007, un teatru de proiecte nu are personal artistic angajat permanent, ci pe bază de colaborare in baza contractului de drept de autor, în proiecte specifice. Doar personalul tehnic-administrativ este angajat permanent. Prin urmare, referirea dumneavoastră la „actorii” Teatrului „George Ciprian” este eronată. Metaforic însă, vă dăm dreptate: „Lumea-ntreagă e o scenă și toți oamenii-s’ actori”.
  Nu considerăm că există o „dispută” între Teatrul „George Ciprian” și domnul Primar Constantin Toma. Dacă acest lucru nu e deja evident, am adus doar argumente în favoarea modificării textului referatului de aprobare a înființării noului teatru astfel încât să nu denigreze activitatea teatrală curentă a Teatrului „George Ciprian”.
  Vă mulțumim și vă așteptăm la teatru!

 • Infiintarea acestui teatru cred ca e legata de dorinta unei colaborari cu Teatrul M Eminescu din Chisinau, bazata pe prietenia dintre ministrul Romascanu si directorului teatrului din Moldova ; e si aici o afacere