Alertă Coronavirus Buzău SĂNĂTATE

PROTEST ÎN PANDEMIE. Ambulanţierii protestează pentru că, deşi sunt în linia întâi, nu primesc toți stimulent de risc (FOTO EXCLUSIV)

UPDATE: Protestul ambulanțierilor s-a încheiat la ora 12.00.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Protest începând cu ora 10.00 la Serviciul Județean de Ambulanță Buzău. Ambulanțierii ies în curtea instituției și protestează pe motiv că, deşi angajaţii care lucrează la acest serviciu de intervenţie s-au aflat în linia întâi în lupta contra COVID-19, legislaţia nu prevede ca toți să primească stimulent de risc. Dar, ambulanțierii mai au și alte nemulțumiri. Activitatea SAJ Buzău nu va fi afectată de protestul care se va desfășura până la ora 12.00, în curtea instituției urmând să participe la acțiune doar angajații SAJ care nu se află în tură.

Potrivit liderului de sindicat de la Buzău, Vasile Dogaru, protestul se desfășoară păstrând distanţa între protestatari de minim 1,5 m. De asemenea, personalul poartă echipamentul de lucru cu vestă şi şapcă de protest, mănuşi, mască şi viziere.

Personalul de la SAJ Buzău este nemulțumit în primul rând că nu toți angajații primesc sporul de risc pentru coronavirus de 500 de euro. În plus, spun că diferențele între salariile asistenților și medicilor de pe Ambulanță sunt foarte mari.

Redăm nemulţumirile ambulanţierilor:

„1. Forma finală a proiectului PL-x nr. 257/2020 care a adus completări la OUG nr. 43/2020, trimis la promulgare, proiect la care am adus prin Blocul Naţional Sindical amendamente pe perioada procesului legislativ, nu au cuprins propunerile noastre, şi NU au fost asumate şi introduse în lege, deşi era ultima speranţă a noastră că se va face dreptate în Camera Deputaţilor pentru personalul operativ de intervenţie din serviciile de ambulanţă care a desfăşurat activitatea în teren în perioada stării de urgenţă şi nu numai, în vederea acordării stimulentului de risc în lupta cu COVID-19, stimulent mult trâmbiţat de actualul Guvern şi Preşedintele României.

2. Propunerea de modificare a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului din serviciile de ambulanţă, cu prioritate salarizarea asistenţilor medicali, şi nu numai, când sporul pentru condiţii deosebit de periculoase a fost diminuat şi egalizat cu sporul personalului din unităţile spitaliceşti, propuneri înaintate la Comisia pentru muncă şi protecţie socială pe timpul derulării procesului legislativ al proiectului PL-x nr. 600/2019, NU au fost introduse din motive cunoscute, ceea ce a făcut să revenim cu altă iniţiativă legislativă care a fost depusă la Comisia pentru sănătate şi familie din Senatul României.

3. Proiectul de lege PL-x nr. 355/2015 privind STATUTUL personalului profesionist operativ de intervenţie din serviciile de ambulanţă judeţene şi al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, este blocat din toamna anului 2016 la Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, din motive necunoscute, deşi am făcut solicitări de repunere pe dezbateri a acestui proiect preşedintelui şi individual membrilor comisiei, oferind din partea noastră posibilitatea de a accepta unele modificări care se impun în proiect.

4. Propunerile de completare şi modificare a Titlului IV din Legea nr. 95/2006, propuneri care se impun a fi aduse pentru buna organizare, dezvoltare şi consolidare a Serviciilor Publice de Ambulanţă, sunt în aşteptare din 2017 la Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, din motive necunoscute.

5. Lipsa de răspuns la adresele depuse în Parlamentul României, respectiv Camera Deputaţilor şi la unele comisii, este considerat de noi ca o indiferenţă faţă de personalul din aceste unităţi care desfăşoară activitatea în condiţii de teren şi în regim de urgenţă contra cronometru pentru a salva vieţi”.

La Buzău, potrivit liderului de sindicat de la nivelul Ambulanței, Vasile Dogaru, în luna martie ar fi primit sporul de COVID-19 un număr de 7 angajați iar în mai circa 80, dintr-un total de aproximativ 200 de angajați câți are instituția.

Proteste similare au loc în toate serviciile de ambulanță din țară.