Actualitate SĂNĂTATE Șansa de Ramnicu Sărat

PSIHIATRUL, ALINAREA PACIENȚILOR DIN SPITALELE COVID! “Oamenii erau panicați, credeau că nu mai pot avea o viață normală” (VIDEO)

Noul coronavirus lasă urme adânci în organism, ajungând să afecteze inclusiv psihicul. Mulți dintre pacienții infectați cu SARS-CoV-2 dezvoltă forme de anxietate și se tem pentru viitorul lor, având nevoie de ajutor de specialitate pentru a putea depăși cu bine acest moment. Specialiștii în psihiatrie și psihologii de la Spitalul Râmnicu Sărat au tratat, în ultimele luni, aproape zilnic, pacienți infectați cu coronavirus. La începutul pandemiei, când informațiile despre noul virus și problemele pe care le poate genera erau foarte puține, pacienții diagnosticați cu COVID erau extrem de speriați. Nu știau cum va evolua boala și se temeau că toate planurile lor de viitor vor fi date peste cap. Aici interveneau psihiatrii și psihologii spitalului râmnicean, care îi ascultau pe bolnavi și le dădeau sfaturi despre cum trebuie să reacționeze și ce să facă pentru a reuși să depășească acest episod.

“Dacă e să caracterizez mai bine starea acestor pacienți, era o stare de îngrijorare, era un sentiment de incapacitate de a face față situației. Oamenii erau panicați, nu știau dacă vor trece cu bine prin boală. Nu credeau că vor gestiona bine starea de boală și, ulterior, de sănătate pe care noi ne-am străduit să le-o dăm din nou. Aveau senzația că toate planurile de viitor s-au năruit, că nu își mai pot continua viața normală, că nu vor mai face față la serviciu, că le sunt afectate performanțele.”, a declarat în emisiunea Focus News, de la Focus Tv, dr.Grigoraș Dumitru, medic specialist psihiatru, de la Spitalul Râmnicu Sărat.

Tineri, sau persoane trecute de 50 de ani, au ajuns să aibă nevoie de sprijinul unui psiholog pentru a înțelege că infecția cu coronavirus nu reprezintă o problemă fără rezolvare. Medicii specialiști i-au consiliat pe pacienți, dar telefonic. De la debutul pandemiei, psihologii și specialiștii în psihiatrie nu au stat față în față cu bolnavii COVID întrucât ar fi trebuit să îmbrace combinezoane și să aibă fețele acoperite cu măști și viziere, lucru care ar fi putut inhiba pacientul iar consilierea nu ar mai fi avut rezultatul scontat.

“La începutul pandemiei a fost o creștere progresivă. Spre mijlocul verii, numărul de pacienți a crescut. Ajunsese la capacitatea spitalului de 100 de pacienți internați. A intrat în rutina noastră zilnică de a consilia pacienții infectați cu Covid. Noi ca să tratăm pacientul avem nevoie de empatie. Ori, dacă noi ne-am fi costumat în combinezon, cu mască și cu vizieră, empatia noastră dispărea. Atunci noi am făcut foarte multe intervenții de consiliere psihiatrică telefonică în care pacientul a simțit din vocea noastră compasiunea și am încercat să-l învățăm să gestioneze acest eveniment stresant din viața dumnealui, care era trecător și pe care trebuia să îl gestioneze la fel ca și pe alte evenimente stresante pe care le-a avut în viață.”

Medicii subliniază că în cazul bolnavilor COVID-19, pe lângă tratamentul specific, extrem de importantă este o stare de spirit bună și gândirea pozitivă. La fel de important este ca familia sau prietenii să sară în ajutorul persoanelor care cad victime coronavirusului și să le îndrume către un psiholog imediat ce apar semne de anxietate.