Astăzi, la ora 23:59, expiră termenul până la care primăriile din zona de munte a județului Buzău se mai pot înscrie în programul Rabla pentru Sobe. Fiecare primărie poate obține până la 560 000 lei, statul decontând până la 70% din valoarea unei sobe. Astfel, oamenii din localitatea înscrisă în program vor putea beneficia de până la 10 000 lei pentru a-și schimba soba veche, de ani buni, care nu mai este eficientă și consumă o cantitate însemnată de lemne, cu una nouă, mult mai rentabilă.
În județul Buzău, aproape 30 de localități se pot înscrie în program.

Sunt deja primării care au solicitat fonduri în cadrul acestui program, pentru ca localnicii să poată beneficia de fondurile puse la dispoziție de stat. Un exemplu este Primăria Siriu, care a încărcat cererea de finanțare zilele trecute.
Însă, unii primari se tem că programul nu va decurge conform așteptărilor, și asta din cauza condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească solicitanții. Pentru a putea beneficia de banii pentru sobe noi, buzoienii trebuie să fie proprietari ai locuinței în care va fi instalat noul aparat de încălzire și să aibă carte funciară. Adică, două condiții pe care mulți dintre oamenii din satele Buzăului nu le îndeplinesc, spune primarul din Viperești, Dedu Romi.
La Chiojdu, deja un număr însemnat de persoane s-au interesat de momentul în care va începe acest program. Pentru a veni în sprijinul localnicilor, autoritățile locale au încheiat de ceva vreme contracte pentru realizarea de cărți funciare, astfel încât oamenii să aibă toate documentele necesare pentru a beneficia de fondurile pentru sobe.
Pe de altă parte, alți primari consideră programul greu de aplicat și spun că alte axe de finanțare sunt mult mai binevenite.
Imediat după încheierea etapei de înscriere a primăriilor în programul Rabla pentru Sobe, Administrația Fondului pentru Mediu va anunța lista localităților care fac parte din acest program, astfel încât se va trece la următorul pas, și anume depunerea cererilor de către proprietarii de sobe.
Pentru a participa la programul „Rabla pentru sobe” 2025, solicitanții trebuie să îndeplinească mai multe condiții:
– Să fie persoane fizice, proprietari ai locuinței unde se va instala noul sistem de încălzire.
– Să predea o sobă veche sau un sistem de încălzire pe combustibil solid (lemne, cărbuni) care să fie casat în mod corespunzător.
– Soba achiziționată trebuie să fie conformă cu normele europene (ex. EN 303-5:2012) și să aibă o clasă energetică superioară (minimum A+), cu emisii reduse de poluanți.
Etapele participării
1. Înscrierea: Solicitanții trebuie să depună un dosar online pe platforma AFM, care include acte precum: copie după actul de identitate, certificatul de proprietate al locuinței, extras de carte funciara (nu mai vechi de 60 zile) și o declarație pe proprie răspundere.
2. Validarea: După verificarea dosarului de către AFM, solicitantul primește un voucher sau o confirmare a eligibilității.
3. Achiziția și casarea: Beneficiarul achiziționează soba nouă de la un comerciant autorizat participant în program și predă soba veche pentru casare. Casarea trebuie să fie realizată printr-un centru autorizat, care va emite un certificat de distrugere.
4. Decontarea: Comerciantul sau beneficiarul solicită decontarea sumei de la AFM, în baza facturii și a certificatului de casare.








Adaugă comentarii