Actualitate Social

RĂFUIELI POLITICE PE SPATELE COPIILOR. În timp ce autoritățile se ceartă, peste 300 de elevi sunt ținuți, pe nedrept, departe de școala lor

Peste 300 de copii învață, în continuare, online deși comuna în care se află școala lor este în scenariul verde. Vorbim despre copiii înscriși la școala Constantin Ivănescu din localitatea buzoiană Poșta Câlnău, școală în jurul căreia s-a creat un adevărat scandal, în care cei implicați pasează de la unii la alții vina pentru faptul că elevii nu se pot așeza în bănci, deși aveau tot dreptul.                

Scandalul de la Poșta Câlnău are rădăcini mai vechi și implicații politice, deși nimeni nu recunoaște acest lucru.

Totul a culminat, luni 8 februarie, când cei peste 300 de elevi ai școlii Constantin Ivănescu ar fi trebuit să se așeze, în sfârșit, în bănci și să participe la ore, pentru că localitatea este în scenariul verde, cu o rată de incidență de sub un caz de coronavirus la mia de locuitori. Numai că atunci când au ajuns la școală, poarta unității de învățământ era ferecată cu un lacăt. Copiii și părinții lor au fost nevoiți să aștepte minute în șir în fața școlii, pe stradă, până au aflat că trebuie să facă drum întors spre casă, pentru că școala rămâne închisă. Primarul Sorin Munteanu spune că nu-și putea asuma el responsabilitatea deschiderii scolii in condițiile in care aceasta nu are certificat de recepție a lucrărilor care au fost efectuate recent acolo. Dar, directorii școlii își puteau asuma ei această responsabilitate și  puteau deschide școala, a spus, marți, primarul din Posta Câlnău:

”Recepția lucrărilor nu a fost făcută pentru că noi nu dispunem de suma de bani necesară achitării către Inspectoratul de Stat în Construcții a acelei taxe de participare la recepția finală, vom face acest lucru după ce avem bugetul. Nu eu am creat acest circ. Eu nu am blocat accesul în școală, le-am spus doar care este cadrul legal. Puteau să-și asume să intre în școală, cheile sunt la doamnele directoare, de la toate clasele, de la toate ușile de la școală. Școala a fost pregătită pentru activitatea școlară, respectiv încălzită. Dacă își asumau să intre în școală, copiii nu stăteau în frig.”

Pe de altă parte, conducerea școlii spune că nimeni nu putea înlătura lacătul de pe poarta școlii, cu atât mai mult cu cât portarul unității de învățământ ar fi fost amenințat că se va alege cu dosar penal dacă va permite cuiva să intre în școală. Aceeași conducere a școlii din Poșta Câlnău susține că în unitatea respectivă s-ar fi desfășurat cursuri după finalizarea lucrărilor, fără ca la acel moment primarul să  înștiințeze pe cineva că nu ar exista un certificat de recepție a lucrărilor.  Acum, lucrurile s-ar fi schimbat pentru că primarul nu i-ar agrea pe actualii directori.

Și în timp ce autoritățile se ceartă, copiii sunt la mijloc. Dacă ieri după amiază exista un plan conform căruia unii dintre elevi ar fi urmat să învețe în sediul unei grădinițe, alții în localul unei alte școli în timp ce elevii de-a opta ar fi urmat să rămână online, astăzi,  lucrurile s-au schimbat radical. Toți copiii vor rămâne online până când Primăria va avea banii necesari obținerii certificatului de recepție a lucrărilor eliberat de către Inspectoratul de Stat în Construcții. Primarul Sorin Munteanu spune că elevii ar putea reveni în bănci, acolo unde a fi trebuit să fie, abia de săptămâna viitoare, însă nimic nu e încă cert.

Pe de altă parte, inspectorul general al IȘJ Buzău, profesorul Ionel Meiroșu, spune că primarul este cel care trebuie să facă toate demersurile pentru ca elevii să revină cât mai repede în bănci.

Ce se întâmplă la școala din localitatea Poșta Câlnău, pe spatele a peste 300 de copii, a fost taxat astăzi de senatorul PNL de Buzău, Vlad Pufu, care spune că autoritățile trebuie să găsească urgent soluții pentru ca elevii să poată merge la școala lor.

” Primăria avea tot timpul din lume să rezolve  problema școlii. Nu a vrut. Se pare că în spate e un motiv politic, dar pe spatele copiilor noștri e ultimul loc unde să putem face jocuri politice. Are o supărare că acolo s-a schimbat conducerea școlii și așa a înțeles să reacționeze. E ultimul lucru pe care-l poate face un primar  cu părinții copiilor și cu copiii din localitatea sa. Mi-am exprimat dezacordul total față de această situație. Politica pe spatele copiilor nu are nici un viitor. Copiii trebuie să învețe în școala lor. Domnul primar avea tot timpul din lume  să-și pregătească școala pentru avizare. ”

La Școala Constantin Ivănescu din localitatea Poșta Câlnău învață peste 300 de copii, inclusiv de clasa a opta care ar fi trebuit să fie prezenți în bănci, dat fiind că se apropie examenele naționale și au nevoie mai mult ca oricând de sprijinul profesorilor si de pregătire intensivă.

Mica Publicitate