Actualitate

Ram Termo Verde începe furnizarea energiei termice. Facturile vor fi mai mari chiar dacă gigacaloria nu se scumpește

Buzoienii abonați la sistemul centralizat vor avea căldură în apartamente începând cu această săptămână. Ram Termo Verde a anunțat că de joi, 20 octombrie, va începe furnizarea energiei termice. Pentru început, sistemul centralizat va funcționa pe tot parcursul zilei, urmând ca de luni, furnizarea energiei termice să se facă după un program stabilit în funcție de temperaturile de afară.

Când vremea se va răci, furnizarea agentului termic se va face pe tot parcursul zilei.

În ceea ce privește costurile pe care le vor avea cu încălzirea locuințelor, buzoienii trebuie să se aștepte la facturi mai mari. Cel puțin așa arată primele estimări făcute de reprezentanții RAM Termo Verde și anunțate de primarul Constantin Toma, în direct la Focus Tv. Edilul municipiului Buzău a explicat că deși gigacaloria nu se scumpește pentru populație, pentru că Primăria va suporta prin subvenție tot ce este în plus față de tariful de anul trecut, a crescut cota de impozitare astfel că, inevitabil, facturile vor fi mai mari.

Mai exact, pentru sezonul 2022-2023, ANRE a aprobat pentru municipiul Buzău, un tarif de 1.110 de lei pentru distribuție, adică cu 35% mai mare decât cel de anul trecut, când acest tarif a fost de 817 lei.  Însă din această nouă valoare, respectiv 1110 lei, populația nu va plăti decât 448,61 de lei pentru că diferența va fi suportată din bugetul local. Totuși, față de sezonul rece anterior, cota de impozitare a crescut de 5% la 19%, fapt care determină o creștere a facturilor plătite de populație.

”Vorbim de niște estimări și pentru un apartament cu două camere creșterea ar fi de 50 de lei, iar la un apartament de trei camere de până în 80 de lei”, a spus, la Focus Tv, primarul Constantin Toma.  

Constantin Toma

Astfel, dacă în ianuarie 2022, costul mediu pentru încălzirea unui apartament cu două camere a fost de 470 de lei, în această iarnă factura medie ar fi de 530 de lei. Pentru un apartament cu trei camere care se încălzește de la RAM Termo Verde factura medie ar fi de 651 de lei față de 574 lei cât a fost în ianuarie.

Constantin Toma a anunțat, la Focus Tv, că efortul bugetar pentru a susține diferența dintre prețul real al gigacaloriei și cel plătit de populație este de 7 milioane de lei, bani ce vor fi asigurați din bugetul local.

Constantin Toma