Actualitate

Raport-sinteză al BNR: Urmează o „iarnă grea în multe privințe!”

România va trebui să facă față uneia dintre cele mai grele ierni din istoria modernă a țării.

În ultima vreme, în spațiul public au apărut din ce în ce mai multe semnale clare că, practic, întreaga umanitate va trece printr-o serie de crize profunde, iar țara noastră, în mod evident, nu va face excepție.

Recent, una dintre cele mai respectate instituții românești a dat publicității un raport oficial care arată că urmează să parcurgem un sezon rece extrem de dificil din foarte multe privințe. Este vorba despre Banca Națională a României care a publicat, cu puțin timp în urmă, un raport-sinteză, document care ia în considerare, în primul rând, situația de convergență dintre România și Zona Euro. Documentul realizat de specialiști din mai multe domenii, coordonați de academicianul Daniel Dăianu, pune, între altele, în evidență faptul că, în perioada următoare, țara va traversa o situație extrem de dificilă, generată de suprapunerea unor cauze interne și externe care se vor concretiza într-o „iarnă grea, din mai multe privințe”, după cum chiar respectivul raport-sinteză la care facem referire concluzionează.

Structurat în 5 părți, raportul analizează aspectele care țin de elementele externe care au marcat, în ultima perioadă, întreg mapamondul, precum pandemia COVID-19, șocul prețurilor la energie cu efecte de primă rundă și ulterioare ce creează mari perturbații în economie și cu influențe directe asupra puseului inflaționist sau manifestările climatice extraordinare care sunt percepute tot mai mult ca o amenințare existențială la nivelul întregului glob. De asemenea, raportul ia în discuție și problemele de pe piața muncii produse de pandemie, asupra situației economice și financiare a țării noastre.

Raportul este, însă, mult mai amplu și poate fi consultat on-line pe adresa: http://www.bnr.ro/Studii,-analize,-puncte-de-vedere-4009.aspx