Actualitate

Raportul dintre numărul mediu de pensionari și cel al salariaților, mai mare la Buzău decât în țară. Ce venituri au

Buzăul are mai mulți pensionari decât salariați. O arată cifrele analizate de Direcția Județeană de Statistică potrivit cărora raportul dintre numărul mediu de pensionari și cel al salariaților este cu mult peste cel național. De altfel, o altă analiză evidențiază că Buzăul are o populație îmbătrânită, inclusiv în localitățile urbane nu doar la sate. Este vorba despre orașele Pătârlagele și Nehoiu care au peste 20% din populație formată din persoane peste 65 de ani, figurând astfel ca cele mai îmbătrânite localități urbane din România.

În aceste condiții, analizele Direcției Județene de Statistică Buzău arată că raportul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și numărul mediu de salariați a fost în 2020 de 13 pensionari la 10 salariați, față de 9 la 10 cât a fost raportul mediu la nivel național.

Practic, vorbim de peste 108.000 de pensionari față de aproape 87.000 de salariați.

În aceste condiții, județul este la coada clasamentului național când vine vorba despre venituri. De exemplu, pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a fost în trimestrul III 2021  de 1391 lei, valoarea situată sub nivelul pensiei medii  pe țară cu 213 lei (pensia medie pe țară a fost de 1604 lei).

În același timp, căștigul salarial mediu nominal net a fost în luna octombrie 2021 de 2.894 lei, iar  într-un clasament al judeţelor României, judeţul Buzău ocupă locul 25 după câştigul salarial mediu net.

Câştiguri salariale nete peste media judeţului  s-au înregistrat, în octombrie 2021, în servicii, în timp ce sub media judeţului  s-au înregistrat căștigurile nete din industrie, construcţii, agricultură, silvicultură şi pescuit. Mai exact, Buzăul a ocupat locul 20 în topul județelor, după căștigul din industrie şi construcţii, locul 23 în agricultură, silvicultură şi pescuit și locul 27 în servicii.