Actualitate

Răsplătiți pentru că au dezgropat o comoară. Cât au primit 7 buzoieni care ”răscolesc” istoria cu detectoarele de metale

Șapte bărbați din județul Buzău, pasionați de căutarea de comori rămase ascunse în pământ de sute de ani, au fost răsplătiți cu o sumă totală de 10 mii de euro după ce au scos la lumină o adevărată comoară îngropată la Costești. Cu ajutorul detectoarelor de metale, ei au descoperit diverse obiecte, care s-au dovedit a avea o valoare arheologică importantă. Este vorba în principal despre monede vechi, dar și de alte obiecte, ca bijuterii sau decorațiuni. Pasionați de istorie, ei și-au dat seama imediat că descoperirile lor au valoare istorică, așa că au predat obiectele autorităților.

”Este vorba despre un tezaur compus din 2564 de monede, tezaur medieval, încă un tezaur dacic, un alt tezaur medieval, dar de dimensiuni mult mai mici, plus alte câteva elemente de bijuterie și decor vestimentar. Sunt deținători autorizați de detectoare de metale, care de-a lungul timpului au mai făcut descoperiri de tezaure pe teritoriul județului Buzău”, a declarat directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.

Miile de obiecte arheologice au fost evaluate de un expert autorizat de Ministerul Culturii la o valoare de peste 33.600 euro.  Conform legii, cei care au descoperit tezaurul sunt recompensați financiar cu o sumă ce reprezintă 30% din valoarea bunurilor.

Obiectele de tezaur au fost descoperite în ultimii doi ani, iar acum cei care le-au găsit au fost răsplătiți. Consilierii județeni au aprobat recompensarea celor 7 buzoieni cu o sumă totală de peste 10 mii de euro.

“Muzeul Județean Buzău a informat despre o descoperire arheologică pe teritoriul comunei Costești, zona Pădurea Spătaru de către persoane fizice autorizate conform Ordonanței Guvernului nr. 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național. Este vorba despre o cană cu toartă și 2517 piese din metal, reprezentând monede de diferite tipuri. Obiectele arheologice descoperite au fost evaluate de un expert autorizat de Ministerul Culturii la valoarea de 33.618 euro, acestea fiind predate în condițiile legii, în patrimoniul instituției județene de cultură. Persoanele fizice care au descoperit acest tezaur au dreptul de a solicita, conform legii, o recompensă financiară reprezentând 30% din valoarea bunurilor calculată la momentul acordării recompense”, se arată în referatul ce însoțește proiectul de hotărâre care a fost aprobat de consilierii județeni.

În ceea ce privește piesele scoase la suprafață de aceștia, toate urmează să treacă printr-un proces complex de restaurare pentru a putea fi ulterior expuse publicului larg la Muzeul Județean Buzău.

”Este un procedeu extrem de complicat, durează mult, pentru că, după expertiză,  obiectele trebuie să intre în laboratoarele de restaurare ale Muzeului și numai să cureți și să stabilizezi un tezaur de 2564 de monede presupune o muncă de ani de zile”, a explicat directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.