Actualitate

RATA ȘOMAJULUI, ÎN UȘOARĂ SCĂDERE LA BUZĂU. Care sunt prognozele specialiștilor pentru finele anului

Rata șomajului, în creștere în întreaga țară, însă la Buzău cifrele sunt ceva mai bune. Deși în continuare ridicată, rata șomajului nu a mai crescut în ultimele luni, ci din contră, s-a înregistrat o ușoară diminuare. În Buzău sunt circa 11 500 de șomeri, ceea ce înseamnă o rată a șomajului de circa 6,8 %. Iar pentru finele anului, specialiștii estimează o scădere de până la 6%- 6,5 %.

“La Buzău, rata șomajului nu a mai crescut, din contră, a mai scăzut puțin. Estimăm că la finele lunii noiembrie rata șomajului va fi undeva la 6,8%. Spun preconizăm pentru că rata se calculează după data de 10 pentru luna anterioară. De asemenea, în cursul anului 2020, deși și județul Buzău a fost afectat de pandemie, media încadrărilor pe lună s-a situat undeva între 600 și 800 de persoane încadrate pe lună. Ultimele două luni, octombrie și noiembrie, au depășit pragul de 1000 de persoane angajate dintr-un motiv foarte simplu: am avut foarte multe finanțări care au fost direcționate pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă dar și pentru angajatori, ceea ce a stimulat piața forței de muncă.”, a declarat pentru șansanews.ro directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu.

3 societăți au recurs la concedieri colective

În ciuda restricțiilor impuse de pandemie și a problemelor generate de criza sanitară, situația de pe piața forței de muncă din Buzău este stabilă. Asta deși 3 societăți au recurs la disponibilizări colective de la debutul pandemiei și până în prezent. Două firme din cadrul unui grup de reciclare au renunțat la circa 100 de angajați, deși inițial anunțaseră disponibilizarea a peste 200 de persoane. O altă  societate importantă, Ductil Steel, a anunțat recent concedierea a 450 de salariați. În cele din urmă, de luna trecută, mai puțin de 400 dintre angajații Ductil au intrat în șomaj. Restul fie și-au găsit un alt loc de muncă, fie s-au pensionat.

“Ductil Steel a anunțat concedierea a 450 de salariați. Au intrat în șomaj, începând cu data de 12 noiembrie, numai 398 de persoane. Restul au fost persoane care s-au pensionat sau pur și simplu au fost “furate” de alte societăți comerciale, structura lor profesională fiind compatibilă cu ceea ce cer angajatorii.”

Specialiștii AJOFM Buzău estimează că în perioada următoare și alți buzoieni disponibilizați de la Ductil Steel vor ieși de pe lista șomerilor, fiind vorba despre persoane care cunosc o meserie căutată pe piața forței de muncă.

“Apreciem că o mare parte dintre persoanele disponibilizate de la Ductil Steel nu vor rămâne în șomaj pentru că au meserii care sunt foarte căutate de către ceilalți angajatori și vor fi “vânați”, pur și simplu. Mai mult decât atât, deja un mare angajator din parcul industrial Ploiești vrea să preia de la Buzău circa 200 de persoane.”,a precizat pentru șansanews.ro Ionel Tociu, directorul AJOFM Buzău.