Zeci de familii din municipiul Buzău, care riscau să rămână fără apă în plină vară, au scăpat în ultimul moment de această măsură radicală. Este vorba despre familii din 15 scări de bloc din cartierul buzoian Micro 14, care înregistrează datorii uriașe la plata apei, de ani buni.
După ce fiecare somație și notificare a rămas fără răspuns, operatorul de apă a anunțat că de astăzi va debranșa blocurile respective. În ultimul moment, însă, reprezentanții operatorului de apă și cei ai asociațiilor de proprietari s-au așezat la masa discuțiilor și au convenit să suspende pentru moment decizia debranșării blocurilor cu datorii uriașe la plata apei. Asta nu înseamnă că rău platnicii scapă ușor. Vor fi urmate alte căi legale pentru recuperarea datoriilor.
”Am stabilit un plan de acțiuni concrete, adică astăzi trimite somațiile doamna administrator pentru restanțe, până la sfârșitul săptămânii viitoare, împreună cu avocatul, crează cererea în instanță pentru rău platnici. Se cere debranșarea urgentă a rău-platnicilor iar în al doilea rând, pentru cei cu peste 10.000 de lei, se va face acțiune de vânzare imobiliară a locuințelor pentru recuperarea debitelor restante”, a declarat, pentru Șansa News, directorul Companiei de Apă Buzău, Simona Săvulescu.
În ultimii ani, unii buzoieni au adunat facturi astronomice din cauză că nu au achitat apa consumată. Iar cei care au cerut o reeșalonare la plată, nu au respectat nici graficele aprobate.
”Sunt datorii vechi de câțiva ani. An de an, au fost 5-6 cereri de eșalonări de plată, nu au fost respectate niciodată. În 2019 am avut, de exemplu, un caz în care o doamnă a cerut de două ori eșalonări de plată. O convenție a fost încheiată în februarie, doamna a cerut eșalonarea eșalonării și nici atunci nu a respectat. Și a mers așa ani de zile. Asociația 3, CT3 cu 3, Micro 14, a fost notificată pentru 88.000 de lei. S-au făcut o serie de plăți, dar în ultimele luni plățile au fost din ce în ce mai mici, de asta am și luat hotărârea. La acest moment, debitul curent al asociației este de 84.641 de lei”.
Problema este că din cauza persoanelor care nu își achită facturile, suferă și vecinii. Dacă blocurile ar fi fost debranșate, nu doar locatarii datornici ar fi fost afectați, ci toate familiile din fiecare bloc vizat de această măsură.
”Sunt una, două persoane la fiecare scară care generează probleme. Vă dau exemple, fără nume. La CT3 nr 3, bloc 28E, este un apartament cu total plată 21.239 de lei, întreținere, care include și apa. La CT3, 28 D, avem două persoane în această situație, una cu 15.835 lei, alta cu 12.290 lei”, a mai spus Simona Săvulescu.
Adaugă comentarii