Actualitate

Se prelungește iar? Recensământul, piatră de încercare pe ultima sută de metri

recensamant

În vreme ce unele județe au finalizat deja recensământul populației și locuințelor, atingând 100% din populația estimată, în altele procesul de recenzare încă decurge destul de greu. Este vorba în principal de județe cu populație numeroasă, dar și de București, care trag mult înapoi media națională privind procentul de realizare a recensământului. Cele mai mari probleme sunt în principal la orașe.

În Buzău, potrivit celor mai recente informații statistice, a fost recenzată până acum circa 93% din populația județului. Un procent mai scăzut e în municipiul Buzău, unde s-a ajuns la 88% din populația estimată.

Recensământul ar fi trebuit să se încheie duminică, 17 iulie, dar termenul final a fost prelungit până pe 24 iulie. Iar autoritățile se gândesc deja la posibilitatea prelungirii termenului cu încă o săptămână.

”Noi am operaționalizat până în 17 iulie și am prelungit încă o săptămână. Teoretic recenzarea, conform cadrului legal, este până la sfârșitul acestei luni. Vom face o analiză și în funcție de ceea ce se întâmplă în teritoriu se mai poate face prelungire cu o săptămână. Dacă nu ar fi câteva județe – Timiș, Ilfov, Iași, municipiul București – situația nu ar fi atât de neplăcută, ar fi undeva peste 90% gradul de recenzare. O decizie vom lua miercuri. Facem apel la populație să meargă la punctele de recenzare amenajate în toată țara”, a declarat directorul Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei.

În municipiul Buzău sunt deschise două puncte de recenzare, unul la Direcția Județeană de Statistică, unde este program zilnic de luni până vineri de la 9.00 la 19.00, iar celălalt la Primăria Buzău. Aici, programul de lucru este 9.00-19.00 de luni până vineri, iar sâmbăta și duminica de la 9.00 la 13.00.