Actualitate

Războiul din Ucraina, lovitură ca la popice pentru economia buzoiană. Cine pică, cine rezistă și pentru cât timp

Captură ecran emisiunea Sens Direct - Vasile Minică

Războiul din Ucraina are o serie de efecte, directe sau indirecte. Dacă pe cele directe le vedem cu toții – bombardamente, disperare, fugă din calea morții- cele indirecte, mai puțin vizibile, ne vor afecta pe toți pe o perioadă nedeterminată.

Repercusiunile invaziei Rusiei asupra Ucrainei se vor resimți, din plin, în plan economic. Primele afectate sunt importurile. Multe dintre ele provin din Rusia, așa că România va trebui să înlocuiască ce nu mai importă de la ruși cu produse de altă proveniență, cel mai probabil din vest. Se prefigurează scumpiri, iar impactul negativ se va resimți și în Buzău, după cum a explicat Vasile Minică, lider Cartel Alfa Buzău.

„Sunt convins că o să aibă repercusiuni pentru că, din câte știu eu, niște produse siderurgice și metalurgice din zona aceasta erau importate și erau folosite de industria buzoiană pentru anumite fabricate. Ori în contextul în care, în momentul de față, multe produse de genul acesta, practic, nu se mai realizează la noi în țară, cred că vom avea ceva probleme. Ne vom reorienta, dar cu costuri mai mari și cu afectarea producției, cel puțin din punct de vedere al competitivității pe preț. În ultima perioadă, multe produse siderurgice erau direct importate și nu numai la Buzău, ci în toată țara, pentru că era o variantă pentru suplinirea lipsei de producție din siderurgie pentru economia românească. Este clar că tot ce înseamnă producție siderurgică pe Uniunea Europeană – prețurile, datorită multor alte influențe, sunt mult mai mari decât în zona această estică. Deci eu mă aștept să fie multe lucruri dificile cu privire la acest conflict și la lipsa derulării, în continuare, a unor contracte economice”, a declarat la Focus Tv, Vasile Minică – lider Cartel Alfa Buzău.

O mare parte din economia județului Buzău se bazează pe industrie. România are relații cu Rusia, Belarus, Moldova, respectiv Transnistria și Ucraina. Relațiile cu Ucraina sunt dinainte de 1989. Astfel că importurile produselor metalurgice sunt cantitative. Ele contribuie la buna funcționare a pieței de construcții și derularea proiectelor de infrastructură. Însă, pe lângă problemele interne cu care se confruntă Buzăul, acum se adaugă și implicațiile războiului din Ucraina.

„Din păcate, din cauza faptului că noi am închis, Focșaniul a închis, oamenii de afaceri din părțile de nord-est, est și sud-est ale României s-au orientat din cauza costurilor de transport, numai de transport, pentru că distanța de la granița de vest până la noi vine cu unele costuri în plus, produsul costă în plus în jur de 60-80 de euro pe tonă. Nu este vorba de prețul pe tonă, care oricum este prețul pieței mondiale, sau europene, mai bine zis. Noi, aici, dacă nu am mai avut ce produce, ne-am transformat datorită priceperii unor oameni de afaceri buzoieni în importatori pentru produse, care la noi s-au considerat energofage. Dar în Ucraina, datorită costurilor în ceea ce privește energia și cu materia primă pe care ei o au, devin competitive. Și vorbesc aici mult despre problemele de autostradă, de infrastructură”, a explicat Vasile Moraru – fost director al fabricii de sârmă Buzău, președintele și fondatorul al Asociației Inginerilor Filiala Buzău.

Însă țara noastră nu se rezumă numai la aceste produse care contribuie la infrastructură.

„Noi așteptăm cu nerăbdare, terminarea conflictului, pentru că produsele pe care le-am importat nu se referă numai la partea aceasta de infrastructură. De exemplu, tabla, profilele, tot din zona aceea le luăm, mai competitiv referitor la costuri de transport, de achiziție finală. Pe de altă parte, importăm oțel beton din Bulgaria, care-i materia primă tot în Ucraina, deci ne influențează foarte mult. Sigur că sunt soluții: Turcia, Grecia, Italia, nu sunt probleme, dar așa cum am spus, ajungem, la 60-80 de euro pe tonă mai mult”, a mai spus Vasile Moraru.

Pentru moment, situația este sub control, însă în aproximativ o lună, este de așteptat să există goluri în producție și în achiziție.