Actualitate

Buzăul, front comun pentru refugiați. Ucrainenii, cazați în municipiu. Transporturi cu ajutoare, trimise direct în Ucraina

A trecut o săptămână de când a început războiul din Ucraina, iar în ultimele zile a crescut semnificativ numărul persoanelor care își lasă în urmă casa și bunurile și fug peste granițe pentru a se salva. Refugiați au ajuns în județele de la granița țării noastre cu Ucraina, dar și în Buzău. Marți seară, primii refugiați au fost cazați la Liceul cu Program Sportiv, unde au fost amenajate spații speciale pentru aceștia. Acestora li se vor alătura, posibil chiar miercuri seară, alte 5 familii de ucraineni.

“Probabil în această seară vor sosi 5 familii din Kiev care au stat foarte mult la vamă, este vorba despre multe femei și copii, suntem pregătiți să i primim tot la LPS. A mai fost acea familie care era aproape de disperare în centrul orașului, am luat legătura și i-am cazat la hotel. Marți seară a fost un apel la 112. Erau pe centura Buzăului nu mai aveau combustibil, nu aveau mâncare, nu aveau unde dormi.  În total, la Buzău sunt 40 de familii de ucraineni. 5 familii au spus că vor să rămână în Buzău, cel puțin deocamdată, să vedem dacă se vor înscrie la Imigrări”,a declarat la Focus TV primarul Constantin Toma.

În paralel cu primirea refugiaților, au loc ample campanii de strângere de donații pentru ucraineni. Apelul lansat de autoritățile locale la începutul săptămânii nu a rămas fără ecou. În doar câteva zile s-au strâns cantități importante de alimente neperisabile, haine, pături sau alte produse pentru persoanele care au fugit din calea războiului și s-au adăpostit în România. Deja 3 transporturi de ajutoare au plecat de la Buzău spre județele de la graniță.

“Avem 60 de voluntari înscriși, inclusiv cu 5 traducători: 3 de rusă doi de ucraineană. Vrem, pe de o parte să adunăm produse pentru refugiați, și le mulțumesc tuturor buzoienilor, școlilor, firmelor care au ajuns în număr mare la Vila Albatros.  Au plecat deja 3 transporturi în Tulcea și Galați. Este vorba despre pături, de îmbrăcăminte, bunuri alimentare neperisabile. Oamenii cu suflet bun donează foarte mult, cu lacrimi în ochi. “

Între timp, se pregătește un transport de 10 tone care, cu ajutorul Crucii Roșii, va porni de la Buzău cu destinația Ucraina.