Actualitate

Recorduri de temperaturi pozitive pentru o zi de iarnă, depășite în Buzău. Când ar putea să vină iarna

Luna lui Gerar a adus, chiar din primele zile, recorduri de temperaturi pozitive. Noul an a început cu temperaturi foarte ridicate în toată țara, iar meteorologii spun că pe 2 ianuarie au fost depășite recordurile, înregistrate în alți ani.

”2 ianuarie 2023, cea mai caldă zi de ianuarie din istoria măsurătorilor la 17 stații meteorologice.  La 3 stații meteorologice s-au depășit recordurile stabilite pe parcursul zilei de duminică”, scrie pe Facebook, Severe Weather Alert-România.

Temperaturi record au fost înregistrate și în județul Buzău. Astfel potrivit meteorologilor, la Pătârlagele au fost înregistrate 21,3°C / record anterior: 20,0°C. Recordul de temperatură a fost depășit și la Penteleu unde au fost înregistrate 12,5°C / record anterior: 12,0°C.

De asemenea, la Lopătari a fost foarte cald. Peste 20 de grade s-au înregistrat pe 2 ianuarie.

” Acum(ora 14.00, 2 ianuarie), în Lopătari sunt 20,4 grade la umbră. Temperatură neobișnuit de ridicată și care nu a mai fost niciodată în luna ianuarie în Lopătari”, a scris Viorel Bănică, un localnic, pe Facebook.

Temperaturi crescute au fost, de altfel, și în alte localități montane din Buzău. La Bisoca au fost ieri 17,3 grade, în timp ce pe Vârful Penteleu s-au înregistrat 14,4 grade.

În municipiul Buzău au fost înregistrate 15,3 grade Celsius, iar la Râmnicu Sărat au fost 12,5 grade.

Pe de altă parte, meteorologii anunță că, spre sfârșitul săptămânii, temperaturile vor scădea semnificativ. ANM a realizat prognoza pentru următoarele două săptămâni, care arată varianții de temperatură de la o zi la alta și posibile precipitații din week-end, inclusiv sub formă de ninsoare.

”În prima săptămână de prognoză, valorile termice vor oscila de la o zi la alta, iar spre finalul acesteia tendința va fi de scădere semnificativă, spre medii ale maximelor de 4…5 grade și ale minimelor de -2…-1 grad. Pe parcursul celei de a doua săptămâni, temperatura aerului nu va avea variații importante de la o zi la alta, astfel se vor atinge medii la nivel regional ale maximelor de 4…7 grade și ale minimelor de -3…-1 grad. Începând cu data de 6 a lunii ianuarie, probabilitatea de precipitații va fi ridicată”, arată prognoza ANM pentru Muntenia.