Actualitate

Redenumirea străzilor, efect de bumerang pentru Primăria Buzău. Ce s-a văzut la recensământ

Recensământul populației a ajuns la final, astăzi fiind ultima zi în care cetățenii se mai pot recenza. La Buzău, procesul a fost unul foarte greu, iar marea ”bătălie” s-a dat pentru numărul locuitorilor municipiul Buzău. Asta pentru că, deși recensământul a pornit de la o estimare de 130.000 de buzoieni cu reședința în oraș, până pe 24 iulie erau înscrise în baza de date doar 92.000 de persoane, adică un număr insuficient pentru ca municipiul reședință de județ să-și păstreze același rang după care se pot obține finanțările europene și chiar guvernamentale.

De ce este o diferență atât de mare între estimarea de la care s-a pornit, respectiv numărul persoanelor cu reședință valabil pentru decembrie 2021, și numărul persoanelor recenzate a încercat să explice și directorul Direcției de Statistică Buzău. Cornelia Geambașu a declarat, în cadrul Colegiului Prefectural, faptul că redenumirea străzilor din municipiul Buzău a îngreunat desfășurarea recensământului.

„Ca și procent de recenzare la nivelul județului Buzău suntem în primele 12 județe (n.r datele oferite la mijlocul săptămânii care tocmai se încheie). Deci noi de la bun început am avut o evoluție pe care am așteptat-o, nu suntem în stres foarte mare, nu avem un municipiu reședință de județ ca Timișoara, Cluj, Iași etc. și atunci lucrurile pot fi gestionate oarecum mai bine. Problemele noastre au fost din nomenclatura străzilor, cele mai mari probleme, din faptul că cetățenii nu și-au cunoscut adresa corectă și știm bine că acum un an și jumătate șaizeci de străzi au fost redenumite și tot atunci toate blocurile au căpătat număr administrativ. Eu am avut neplăcuta surpriză de a constata că nici măcar părinții mei, care locuiesc la bloc, nu au știut că blocul are un număr administrativ. Deci dificultățile aici au fost”, a spus Cornelia Geambașu.

De asemenea, Geambașu a spus și care a fost cea mai dificilă zonă de recenzat.

„Zona cea mai dificilă a fost zona din jurul Transilvaniei și acolo am adoptat aceeași strategie ca și acum 10-20 de ani. Am dat și de amenzi, având echipă cu un polițist local pe zona aceea. De asemenea, am mai avut și un sector unde nu neapărat a fost foarte dificil de realizat, dar a renunțat recenzorul într-un moment în care nu mai aveam la dispoziție atâta timp încât să formăm un alt recenzor, ritmul lui ar fi fost scăzut și riscant să nu mai terminăm de recenzat acel sector și atunci am făcut o echipă, am mers acolo și am putut să finalizăm”, a mai spus Geambașu.

Un alt fenomen remarcat de responsabilii de la Direcția de Statistică a fost și faptul că unii buzoieni au ales să se recenzeze la Mărăcineni, având locuință și acolo.

”Este acest fenomen cu Buzău și Mărăcineni. Nu pot să fac o estimare la Mărăcineni dacă se va ajunge acolo unde se dorește, este o zonă care a atras populație din municipiu și o parte dintre ei au dorit să se recenzeze acolo pentru că acolo își au reședința, chiar dacă domiciliul a rămas în municipiul Buzău”, a mai explicat aceeași sursă.

La mijlocul săptămânii, la nivelul județului Buzău erau recenzate 98% dintre persoanele estimate în decembrie 2021, în timp ce în municipiul Buzău procentul de recenzare era de doar 92%.