Actualitate POLITICĂ

Referendumul bagă stres în partidele din coaliția la guvernare. Poziții contrare în interiorul aceleiași formațiuni, amenințări cu sancțiuni și divorțuri politice

Ajuns în etapa în care a fost aprobată data organizării pe 26 septembrie, referendumul pentru unirea municipiului Buzău cu comuna Țintești, oferă, pe scena politică, momente neașteptate, și separă, în unele cazuri, oameni politici ai aceluiași partid, în ceea ce privește viziunea asupra subiectului.

Demonstrația a fost făcută, în ultimele zile, atât prin pozițiile adoptate de liberali, cât și prin cele din tabăra USR-PLUS. Astfel, liberalii buzoieni au anunțat, așa cum au făcut-o și în plenul CLM de miercuri, că nu se opun proiectului, dar au rețineri în privința oportunității momentului și cheltuielilor angajate pentru organizarea consultării populare. Președintele PNL Buzău, Gabriel Avrămescu, a criticat, de asemenea, organizarea referendumului, în detrimentul altor proiecte prioritare, cum ar fi construirea de locuințe ANL. În acest context, anunțul lui Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor și liberal de frunte, de a veni la Buzău pentru a promova inițiativa lui Constantin Toma, vine în contradicție cu poziția organizației liberale județene.

La fel stau lucrurile și în raport cu declarația de la începutul săptămânii a primarului Clujului, Emil Boc, care a dat Buzăul exemplu pozitiv pentru faptul că a decis organizarea unui referendum de alipire a două localități, demers care în opinia sa, ar putea constitui un pas important pentru începutul reformei administrative în România.

În fața acestor poziții, senatorul PNL de Buzău, Vlad Pufu, a declarat că, în fapt, cei care susțin acest demers, al unificării Buzăului cu Ținteștiul, cu ochii închiși, fără a-și pune întrebări sunt cei care ”nu trăiesc în Buzău” și care ”nu cunosc realitățile de aici”. Senatorul liberal a subliniat, în același context, că liberalii nu se opun referendumului, ci se abțin atâta vreme cât inițiatorul proiectului nu reușește să ofere răspunsuri tuturor întrebărilor care se nasc în urma acestei inițiative:

”Noi nu ne opunem, ne abținem! Nu considerăm că am terminat de dezvoltat Buzăul ca să ne putem angaja ca din banii buzoienilor să suportăm si cheltuielile altor comunități. Insistăm pe studiul de impact, să se spună foarte clar cu cât se vor mări taxele și impozitele buzoienilor, de anul viitor, astfel încât să putem duce investițiile în comuna Țintești. Acest proiect este susținut de oameni care nu trăiesc în Buzău, nu cunosc realitățile de aici. Proiectul ar putea fi bun, dar nu considerăm că este momentul prielnic. De aceea, consilierii PNL s-au abținut azi. Nu ne putem angaja prin votul nostru la o aventură iscată peste noapte, validând un proiect despre ale cărui urmări se evită a se spune public și a fi supuse analizei. Dezvoltarea nu este doar pe orizontală, dezvoltarea unui oraș modern se face și pe verticală, dar amânăm planul urbanistic zonal și planul urbanistic general de atâta amar de ani”.


În tabăra celorlalți aliați la guvernare, USR-PLUS, evoluțiile au fost și mai surprinzătoare prin participarea la ședința Consiliului Local Municipal de miercuri a deputatului USR-PLUS, Emanuel Ungureanu, care s-a declarat un susținător al proiectului primarului Toma:


” Voi veni la Buzău și voi susține acest referendum, pe stradă, poartă cu poartă, casă cu casă, bloc cu bloc, pentru că eu sunt în Buzău temporar și am promis acestei comunități că voi face lucruri pentru ei, împreună cu colegii de la USR PLUS, de la PSD, de la PNL, facem lucruri pentru comunitate. Nu e campanie electorală, e un proiect comunitar ”.


Numai că poziția lui Ungureanu, care a mers în plenul Consiliului Local Municipal Buzău și și-a declarat public susținerea pentru proiectul primarului Toma, i-a surprins pe cei de la USR PLUS. Pe de-o parte, poziția lui Ungureanu a fost total diferită față de cea a colegilor săi de partid, pe de altă parte, parlamentarul nu ar fi înștiințat pe nimeni că va merge în plenul Consiliului Local pentru a susține referendumul propus de Toma, a dezvăluit pentru șansanews.ro liderul USR PLUS, Mihai Răzvan Moraru.


” Domnul Ungureanu a avut o inițiativă fără să se consulte cu membrii din Biroul Local al partidului sau din Biroul Județean. Ne delimităm de acțiunea de astăzi a domnului Ungureanu, de sprijinul pe care l-a arătat în ședința CLM. Urmează să avem o ședință pentru a analiza reacția dumnealui, dar în nici un caz nu susținem abordarea pe care a avut-o în Consiliul Local, abordare de care nu am știut înainte”.


Totodată, Moraru a declarat în exclusivitate pentru șansanews.ro că va propune sancționarea parlamentarului Ungureanu în comisia de disciplină a partidului:


”Nu e prima dată când domnul Ungureanu face asta. Noi, înainte, am avut o ședință în care am decis care va fi poziția noastră în CLM Buzău, a fost decizia întregii filialei, iar domnul Ungureanu dacă voia să aibă o poziție în Consiliul Local putea să vorbească în cadrul partidului și să se consulte cu noi. Domnul Ungureanu, în ultima lună, a avut mai multe poziții contrare, nu doar filialei Buzău, ci contrare întregului partid. A avut poziții inacceptabile, nu aș putea să spun care e motivația acestor poziții, dar are deja de săptămânile trecute, când a făcut declarații controversate, are reclamații către Comisia de Disciplină a partidului, nu făcute de către noi, ci de către alte filiale. Iar asta vom face și noi acum, vom face o ședință și vom solicita sancționarea domnului Ungureanu. Noi nu suntem pro referendum sau contra referendum, noi spunem că nu avem toate informațiile pe care le-am solicitat domnului primar în repetate rânduri. Suntem deschiși până ce începe campania pentru referendum să ne schimbăm poziția, dacă vom avea toate informațiile”.


Toate aceste luări de poziții arată că dincolo de subiectul referendumului, se dispută și un meci politic foarte important care, în final, poate aduce câștig de puncte sau pierderi principalilor combatanți și, din această perspectivă, va fi interesant de urmărit.