Actualitate

Val de nemulțumiri printre angajații din învățământ. Cauza: se preconizează reduceri de venituri în sistem. Ce categorii ar fi afectate, ce mișcări pregătesc sindicaliștii

Val de nemulțumiri în rândul cadrelor didactice. Sindicaliștii din învățământ sunt revoltați și se pregătesc să dea Ministerul Educației în judecată din cauza unui ordin care obligă profesorii care dețin titlul de doctor să aleagă între indemnizația de doctorat și echivalarea cu gradul didactic I. Cu alte cuvinte, salarii mai mici pentru dascăli cu câteva sute de lei. Interzicerea acestor drepturi reprezintă un abuz, spune liderul de sindicat, Ion Dobre.

“Noi am avut un statut al personalului didactic în 1997 și acela a avut această prevedere ca cei care obțin titlul de doctor să își poată echivala acest titlu cu gradul didactic I și erau plătiți pentru ambele. A venit legea salarizării unitare din 2017 care a reglementat în sens restrictiv că nu mai poți beneficia și de gradul didactic I, ca recompensă financiară, și de indemnizația de doctorat. Acum, recent, a apărut acest ordin care vine să interzică aceste drepturi și anterior datei de 2017. Un cadru didactic care a obținut titlul științific de doctor a primit echivalarea în baza unui ordin de ministru care în momentul de față este în vigoare. Nimic nu l-a abrogat, nimic nu l-a anulat. Acum, cadrele didactice trebuie să opteze ori pentru gradul didactic I, ori pentru stimulentul respectiv. I-am sfătuit să nu facă așa ceva. Cum să renunți? Nici Codul Muncii nu îți dă voie, îți spune: un drept obținut este un drept legal, nu ai tu posibilitatea să renunți la acel drept”, a explicat în emisiunea Sens Direct de la Focus Tv, liderul SÎP Buzău, Ion Dobre.

La Buzău sunt 22 de cadre didactice care ar putea fi afectate de noile norme. Sindicaliștii din învățământ se pregătesc să meargă în instanță pentru a-și apăra drepturile.

“Nu ne așteptăm ca Ministerul Educației să revină asupra acestui ordin, de aceea noi am și pregătit o plângere. Deci, noi am făcut o plângere prealabilă către Ministerul Educației, acum am pregătit un draft, jurista noastră a pregătit deja procesul și vom intenta acțiune în instanță. Atenție, pentru păstrarea unui drept legal câștigat”, a adăugat profesorul Ion Dobre.

Mai mult, sindicaliștii spun că nu doar cadrele didactice care au obținut titlul științific de doctor sunt pe cale de a pierde bani, ci și alte categorii de angajați din învățământ.

“Cei de care am vorbit nu sunt singurii afectați. Sunt afectate toate cadrele didactice și aproape tot personalul din învățământ și, mai nou, s-a schimbat inclusiv modalitatea de aplicare a unor drepturi pe care le-am câștigat de-a lungul timpului. În felul acesta, avem peste 200 de contabili care, prin calculul efectuat în baza noului ordin, pierd la salariu, unii dintre ei peste 250-300 de lei”, a declarat liderul SÎP Buzău, Ion Dobre.

Autorul știrilor

Elena Petre

2 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • În statutul din 1997 invocat era și pensionarea cadrelor didactice cu 3 ani mai devreme față de varsta legala, fără penalizare, dacă aveai stagiul complet de cotizare.
    Și asta e o speță care vizează mult mai mulți profesori decât cei care au fentat sistemul beneficiind de doua ori (și mai mult chiar ptr ca la orice dudă, ăștia sar și te “pun la punct” ca tu ești vai mama ta și el are prioritate) de pe urma doctoratului (dacă se bat cu pumnii în piept ca sunt PhD apoi sa se ducă în universitar).

    Ăștia mulți și “nedoctori” dorim ca să se bata și ptr noi liderul județean.

  • Foarte bine. Doctorate făcute pe bani,pentru bani ,etc. Copii nu beneficiază decât de meditații din partea astora cu doctorate. A fost un doctorand in istorie ,a predat pe la liceul cu program sportiv,cu câțiva ani în urmă ,iar în ultimul an de liceu,când trebuia să dăm bac-ul
    ,spunea bancuri ,povești de adormit copii și că el pregătește doar elevi … țineți-va bine!…de la Hașdeu. Ne era și diriginte. Nu vreau să dau nume ,cred că se poate afla. Se amuza pe faptul că nu o sa luam examenul chiar era o satisfacție pe fața dânsului,nici nu se chinuia să o ascundă. Totul pentru că nu am platit suplimentar ore de pregătire. Mi-e lehamite. Foarte bine,să aleagă,nu sunt profesori universitari .