Social

Refugiații ucraineni, rugăciuni alături de buzoieni, în bisericile din oraș. Preot: ”Le-am zâmbit să-i alinăm, dar ei au plâns cu lacrimi grele”

sursa foto: paulnegoita.ro
sursa foto: paulnegoita.ro

Izgoniți de război, deznădăjduiți, refugiații ucraineni își caută speranța în rugăciune. În week-end-ul abia încheiat, în mai multe biserici din oraș a fost semnalată prezența unor cetățeni de naționalitate ucraineană, în general femei și copii, la slujbele oficiate de preoții buzoieni. Creștinismul ortodox este confesiunea dominantă în Ucraina și, chiar dacă există unele piedici care țin de limba în care se oficiază, refugiații s-au unit în rugăciune cu enoriașii din Buzău și cu preoții. De altfel, în mai toate locașurile de cult se citesc, în aceste zile, rugăciuni pentru pace, iar credincioșii sunt îndrumați să arate solidaritate și înțelegere pentru frații creștini fugiți din țara lor,  aflată în război.

Paul Negoiță, preot la Biserica ”Sfântul Andrei” din cartierul Micro 14, scrie pe pagian personală, un text în care împărtășește experiența trăită în biserică, alături de refugiații prezenți la slujbă:

”Le-am zâmbit să-i alinăm, dar ei au plâns. Au plâns cu toții de la începutul Liturghiei până la sfârșit. Au plâns cu lacrimi grele și am lăcrimat și noi, pierindu-ne, în răstimpuri, zâmbetul. Nouă ni s-au umezit ochii gândind la soarta lor atât tristă, dar ei, ce or fi simțit? Ce dor îi apasă? Ce grijă pentru casa lor făcută cu trudă poartă în suflet? Ce teamă că nu se vor mai găsi unii cu alții la întoarcere? Ce emoție îi cuprinde când se văd departe de casă și, pentru moment, fără speranță?”

Textul, intitulat ”Lacrimile pribegiei”, are accente dramatice, pe alocuri:

”Emoția din timpul Liturghiei a atins apogeul atunci când au cerut să lase pomelnice pentru cei rămași să lupte. Le rosteau numele și-i scriau. La anumite nume nici nu știau dacă să-i treacă la vii sau la morți, la altele nu se îndurau să-i treacă la morți, pentru că tot mai credeau că e doar un vis totul și la capătul lui de vor strânge iarăși în brațe. Cu greu au reușit umple foile albe, cu mâini lor tremurând. Unii au încercat să scrie în alfabet latin, sperând poate că Dumnezeu le va citi mai ușor gândurile astfel. Alții ne-au lăsat pomelnice care ne amintesc de vechile noastre ceasloave.”

Alți refugiați ucraineni au participat, sâmbătă, la slujba Paraclisului Maicii Domnului, la Biserica ”Înălțarea Sfintei Cruci” din zona Unirii Nord. Preotul paroh Constantin Cățoi i-a îndemnat să vină, în continuare, să se roage în Casa Domnului și i-a asigurat de întreg sprijinul comunității de enoriași din jurul bisericii.

În bisericile din eparhia Buzăului și Vrancei se desfășoară, în această perioadă, o amplă colectă pentru un fond creat să susțină nevoile refugiaților ucraineni. Toate locașurile de cult participă la această activitate, cu contribuții, iar modul de alocare este gestionat de Centrul Eparhial.