Actualitate

Refuzat de toate spitalele, pacientul dependent de morfină, în urma unui diagnostic greșit, luptă de unul singur. Familia încearcă să-l salveze acolo unde sistemul de sănătate ridică din umeri

Cazul bărbatului care a devenit dependent de morfină, în urma unui diagnostic greșit de cancer de pancreas, continua să aibă o evoluție incredibilă. Niciun spital din puținele din România în care pacientul poate fi tratat pentru dependența de morfină nu și-a asumat internarea acestuia. Motivul îl constituie afecțiunile preexistente ale buzoianului care pun probleme și ridică riscuri, inclusiv pe cel de deces, în terapia care trebuie urmată.

Ana Maria Tănase, fiica pacientului

În aceste condiții, familia a luat pe cont propriu demersurile și încearcă să-l scoată din această situație, fără a apela la spitalizare. La indicațiile unor specialiști care monitorizează cazul, fiica a reușit să reducă doza de morfină administrată zilnic. În același timp, familia face demersuri pentru obținerea unui opioid sintetic care înlocuiește morfina, ca etapă a procesului de dezintoxicare. Lucrurile sunt extrem de complicate, iar faptul că familia luptă singură în această situație, cu siguranță va atârna greu în justiție, acolo unde, în final, va ajunge cazul. Oricum, este de observat că, deși cazul a luat o amploare națională, fiind arhicunoscut, nimeni din sistemul de românesc de sănătate, nu a întins o mână pacientului și rudelor, însemnând chiar și numai îndrumarea acestora către ușile la care să bată pentru a-l salva pe bolnav.

Va urma un proces greu

Deși, în prezent, lupta familiei se duce pentru dezintoxicare și, implicit, pentru supraviețuirea pacientului diagnosticat greșit, va exista și o etapă următoare în care se vor căuta vinovații și se vor stabili culpele. Avocatul care a preluat cazul, Adrian Cuculis, consideră că este cel mai flagrant caz de malpraxis pe care l-a văzut în sistemul românesc de sănătate.

Adrian Cuculis

”Aici, oricât am vrea să apărăm sistemul, nu ai cum. Nu te ajută nimic! Nu! A fost o eroare perpetuată. Poate că e unul din cele mai grave cazuri de malpraxis pentru că s-a perpetuat atât de mult timp…De ce dacă, totuși, pentru administrarae morfinei, ai nevoie de markerii tumorali, tu nu i-ai văzut atâta amar de vreme?… Erai un robot care punea o ștanță pe hârtia respectivă și administrai morfină? ” a declarat, la Focus TV, apărătorul angajat de familia pacientului, cu trimitere la medicul oncolog care i-a prescris morfină, vreme de trei ani.

La aceste întrebări ar urma să răspundă și anchetele pe care le vor derula cei abilitați pentru că demersurile vor include plângeri la organismele care trebuie să cerceteze disciplinar sau din punct de vedere profesional, cazul.

În acest sens urmează să fie formulate o plângere penală pentru vătămare corporală, o sesizare la Colegiul Medicilor pentru cercetarea disciplinară a medicului oncolog, dar și o sesizare a comisie de malpraxis din cadrul Direcției de Sănătate Publică.

Separat de aceste demersuri, va fi inițiată, pe cale civilă, o acțiune în pretenții, iar avocatul spune că o va sfătui pe fiica buzoianului să ceară despăgubiri la nivel maxim, adică un million de euro.

Diagnosticul

”Putem înțelege un diagnostic greșit pentru că, probabil,  sunt mii de diagnostice greșite pe an. Da nu putem să înțelegem diagnosticul greșit combinat cu o perpetuare a lui și nimeni să nu-și dea seama că este vorbim despre altceva!…Mie mi se pare echivalentul unei condamnări la moarte.(…)Eu o să îndrum clienta să ceară daune morale maximale de un milion de euro, o să vedem dacă  va fi de acord. Dar, actul medical este schimbător de vieți.” a mai declarat, pentru sursa citată, avocatul Adrian Cuculis.

Dragoș Porumb

De partea cealaltă, președintele Colegiului Medicilor din Buzău a declarat pentru șansanews.ro că, deocamdată, nu are suficiente date pentru a interveni în acest caz.

”Sunt prea puține date publice ca să ne putem autosesiza în urma articolelor de presă , dar, dacă vom primi o sesizare din parte familiei vom declanșa cercetarea disciplinară”, a declarat pentru șansanews.ro Dragoș Porumb, președintele Colegiului Medicilor din Buzău.

Cazul buzoianului a fost descris în detaliu de șansanews.ro aici.