Pesta porcină a lovit dur în județul Buzău. În ultimii cinci ani, numărul animalelor din ferme a scăzut la jumătate, iar în gospodării, una din două familii a renunțat la creșterea porcilor. Din păcate, nici viitorul nu are perspective mai bune. Un nou Regulament European, aplicat din 21 aprilie, vine cu măsuri dure pentru exploatațiile non profesionale fapt care, după estimările specialiștilor, va descuraja și mai mult creșterea porcilor în gospodării.
Nu mai puțin de 83.690 de animale au fost ucise de pesta porcină de la debutul primului focar, înregistrat pe raza județului Buzău. Cifra se traduce prin diminuarea cu până la 50% a efectivelor de suine din ferme și cu până la 40% a numărului de porci din gospodării.
Un tablou îngrijorător mai ales din perspectiva asigurării consumului de carne de porc la nivelul țării, care nu duce decât la creșterea importurilor. Din păcate, nici pe viitor nu sunt speranțe că lucrurile s-ar putea îmbunătăți, deși, în prezent, Buzăul nu mai are niciun focar de pestă porcină la nivelul exploatațiilor, însă are 177 de cazuri de pestă porcină la porcii mistreți, un aspect la fel de grav ca și pesta în ferme sau gospodării.
Specialiștii spun că, din cauza pestei porcine în mediul silvatic, România este în continuare ”țară roșie”, adică toți românii care vor să crească porci trebuie să respecte reguli dure.
Astfel, începând cu 21 aprilie a intrat în vigoare un nou Regulament European care prevede măsuri dure, în special, gospodarilor care creșteau animale în propria curte. Mai exact, gospodarii nu mai voie să cumpere animalele pe care vor să le crească în curte decât din ferme, și nu din târguri sau de la vecini, rude , cum se întâmpla până acum.
Specialiștii spun că a fost nevoie de aceste reguli tocmai pentru că în aceste exploatații non profesionale nu se respectă toate măsurile de biosecuritate și atunci era foarte ușor să fie răspândit virusul pestei porcine. Totuși, noile reguli ar putea descuraja și mai mult creșterea animalelor în gospodării astfel că tot mai mulți români vor fi nevoiți să cumpere carne de porc, în loc să consume din producția proprie.
Adaugă comentarii