Actualitate

Reîncepe coșmarul localnicilor de la munte. Urșii atacă tot mai aproape de case. În satul Pleși, comuna Bisoca, și lupii au făcut prăpăd

A venit toamna, a reînceput coșmarul localnicilor din zona de munte, unde urșii coboară până în mijlocul satelor, în căutare de hrană. La Bisoca, urșii atacă gospodărie după gospodărie și omoară animalele crescute de oameni pe lângă casă. Și, ca și cum nu era de ajuns, de curând și lupii au început să atace adăposturile de animale.

La Bisoca, încă din primăvară sălbăticiunile i-au terorizat pe localnici. Le-au omorât animalele și le-au distrus adăposturile în care le creșteau. Cum șirul atacurilor nu înceta, autoritățile au cerut Ministerului Mediului aviz pentru recoltarea a doi urși. După luni de zile de la solicitare a venit aviz doar pentru un urs, însă, cum perioada în care acesta putea fi prins era foarte scurtă, nu s-a mai putut face nimic. Acum, urșii au început din nou să coboare din pădure până în mijlocul satului. Aproape că nu este noapte în care să nu se înregistreze astfel de probleme. Zilele trecute, de pildă, un localnic a rămas fără două vaci.

”Atacurile nu au încetat, sunt destul de dese, sunt aproape în fiecare noapte. Atacă gospodăriile. Telefoane la 112, jandarmi,  noi, primar sau viceprimar, prezenți acolo, fie că e 1 noaptea, 2, 3. Chiar și azi avem convocată Comisia, pentru că ursul a atacat gospodăria unui om, omul ne-a anunțat în termenul stabilit, și trebuie să vină la fața locului pentru a constata paguba. Nu se ia nici o măsură. Facem ceva cu ei? Sunt foarte mulți”,  a declarat pentru șansanews.ro, primarul din Bisoca, Florin Stemate.

Oamenii se tem și pentru propriile vieți, urșii devenind extrem de agresivi. Cel mai bun este exemplul unei bătrâne care s-a trezit în toiul nopții cu ursul la fereastra casei, încercând să intre în locuință.

”La o bătrână, ursul a venit într-o seară și i-a luat o parte din găinile pe care le avea într-un coteț. Noaptea le-a mutat într-un șopron în spatele casei. Ursul a venit iar și pentru că nu le-a găsit acolo unde știa, tot i-a făcut pagubă, i-a rupt giurgiuveaua de la fereastra casei. Nu vă imaginați prin ce trecem noi aici”, a mai relatat primarul.

Speriați, oamenii cer ajutorul autorităților. Dar, de cele mai multe ori, urșii pleacă din sat înainte ca jandarmii și vânătorii să ajungă în locul în care au atacat sălbăticiunile.

”În baza Ordonanței de Urgență 81/2021, am încheiat contracte cu patru primării până acum, dintre care și Primăria Bisoca. Obiectul contractului este intervenția rapidă în cazul prezenței urșilor sau atacurilor de urs sau pericolelor pe care îl reprezintă ursul atunci când intră în intravilanul localității. În baza apelului de la 112 se intră pe activitatea din contract. Noi avem contract pe alungare și extragere prin împușcare. Tranchilizarea și eutanasierea presupun încheierea unui contract cu medicul veterinar de liberă practică din zonă. După apelul de la 112, la fața locului se prezintă cât se poate de repede comisia formată din patru entități-Jandarmeria, prima care vine și îi anunță și pe ceilalți, primarul sau viceprimarul din partea UAT-ului, medicul veterinar de liberă practică și gestionarul fondului cinegetic. Am și avut o primă experiență pe baza contractului, dar nu a mai fost cazul să intervenim pentru că ursul, între timp, a plecat” a declarat Dragoș Ștefănescu, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Buzău.

Urșii nu sunt singurele animale sălbatice care dau iama în gospodăriile localnicilor din Bisoca. De ceva vreme și lupii au făcut pagube în comună. În satul Pleși, lupii au omorât mai multe oi aflate într-un adăpost.