Social

REȚEA SPECIALIZATĂ ÎN OBȚINEREA DE CREDITE CU ACTE FALSE, DESTRUCTURATĂ DE DIICOT. Gruparea, sprijinită și de funcționari bancari

O amplă grupare infracțională care a recrutat mai multe persoane cu venituri reduse, inclusiv din Buzău, pentru a obține credite bancare pe baza unor documente false, a fost destructurată de procurorii DIICOT.

Potrivit procurorilor DIICOT, începând cu anul 2016, 11 suspecţi au constituit pe raza municipiului București şi a judeţelor Buzău și Dâmbovița, un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea unor infracțiuni de înșelăciune, fals în înscrisuri oficiale, uz de fals. Concret, suspecții au recrutat persoane cu venituri modeste, au întocmit decizii de pensionare și taloane de pensii false pe numele acestora. Peste 100 de persoane au fost atrase, astfel, de partea lor. Cu documentele în mână, așa zișii “pensionari” mergeau la diverse bănci și solicitau credite dar și deschiderea de conturi bancare și eliberarea unor carduri pe care să le fie virate sumele aferente împrumuturilor. Planul suspecților a funcționat fără probleme, mai ales că aceștia erau sprijiniți chiar de către funcționari bancari care, deși știau că documentele prezentate de clienți sunt false, aprobau acordarea de credite.  Astfel, banii erau virați de bănci pe cardurile solicitanților, iar apoi suspecții retrăgeau mare parte din sume. Lăsau în cont doar sume care să asigure achitarea a una sau două rate, astfel încât frauda comisă de ei să nu fie descoperită. Cea mai mare sumă din valoarea creditelor era însușită de membrii grupării, persoanele recrutate obținând doar o mică parte.  

“Gruparea a recrutat peste 100 de persoane pentru care a întocmit în fals documente privind veniturile obținute, suspecții însoțind persoanele recrutate la unitățile bancare ori nebancare, în vederea efectuării demersurilor necesare obținerii finanțărilor. Înainte de depunerea cererii de acordare a creditului la unitatea bancară, persoanele recrutate solicitau deschiderea de conturi bancare și obțineau carduri bancare pe care le înmânau membrilor grupării. Sumele obținute cu titlu de credit bancar erau retrase de pe cardurile bancare, însă nu în totalitate, pentru a putea fi achitate din soldul rămas una sau două rate, cu scopul de a îngreuna descoperirea fraudei. Din cercetările efectuate a rezultat faptul că persoanele recrutate au primit o mică parte din sumele retrase de pe cardurile bancare (de regulă sume cuprinse între 1.000 – 1.500 lei). Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este în sumă de 2.335.000 de lei.”, se arată într-un comunicat de presă remis de DIICOT. 

În cele din urmă, procurorii DIICOT au intrat pe fir. 32 de percheziţii domiciliare sunt organizate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov, Călărași, Argeș, Dâmbovița și Prahova. 30 de persoane vor fi duse la audieri la sediul DIICOT Central.

Potrivit unor surse, 5 persoane din județul Buzău ar fi fost recrutate și, ulterior, ar fi fost trimise la bănci pentru a obține credite.