Actualitate Social

SURPRIZĂ PE PIAȚA IMOBILIARĂ, ÎN PLINĂ PANDEMIE. Un apartament din zona semicentrală a Buzăului, vândut pe o sumă colosală. Care sunt așteptările pentru perioada următoare

Buzăul se va dezvolta, în anii următori, astfel încât să răspundă cererii în creștere pentru apartamente. Sunt numeroase proiecte de clădiri rezidențiale care urmează să ia startul, altele sunt deja finalizate. Toate aceste investiții, exclusiv private, vor răspunde unei cereri crescute care face ca în momentul de față un apartament să se vândă cu prețuri ce rivalizează cu cele din marile orașe, chiar din Capitală.                   

Deși suntem în plină pandemie iar toată lumea vorbește despre o criză economică și de bugete austere, la Buzău, apartamentele au ajuns să se vândă la prețuri comparabile cu cele din marile orașe ale țării.  Recent,  un apartament dintr-o zonă semicentrală a orașului s-a vândut cu un preț exorbitant,  140 de mii de euro.  Sume atât de mari se plătesc pentru apartamente doar în Capitală ori în orașele centre universitare, mai dezvoltate decât Buzăul, cu mai mari oportunități dar și cu salarii mai mari. 

” Dacă veți intra pe site-urile de publicitate imobiliară, veți vedea că există apartamente într-un bloc, într-o zonă destul de bună a Buzăului, i-aș spune o zonă semicentrală, într-adevăr, se cere suma de 140.000 de euro pe apartament. S-a și vândut deja unul săptămâna trecută. Este vorba despre un apartament cu 3 camare, cu 120 mp utili. Săptămâna trecută s-a vândut în acel bloc un apartament cu 140.000 de euro. Nu cred că ne putem compara în termeni reali cu Cluj, București, Iași. Acest exemplu de 140.000 de euro este o raritate pe piața imobiliară buzoiană,” a declarat la Focus Tv, Daniel Țiclea, evaluator  din  Buzău.

Apartamentele au ajuns să se vândă atât de scump din cauza imposibilității pieței de a satisface cererea de locuințe. De altfel, evaluatorii observă o dorință tot mai mare a buzoienilor de a-si cumpăra apartamente, și nu de a-și construi case, așa cum erau tendințele până acum:  

”Un prag maximal pe care buzoienii erau pregătiți să îl plătească pentru un apartament în Buzău era pe la 70.000 de euro. Se considera că cine are mai mult de 70.000 de euro se îndrepta spre a-și cumpăra sau a încerca să își construiască o casă proprie. Se pare că în ultimul timp acest prag s-a deplasat puțin în sus, chiar spre 80.000 de euro. Vorbim de apartamente obișnuite cu două și trei camere, nu de extreme.”

Experții spun că Buzăul a ajuns să aibă apartamente atât de scumpe și pentru că orasul are o platformă industrială  cu toate fabricile active, oamenii au de muncă, dar și pentru că orașul este o pepinieră de cadre militare care vin aici și închiriază ori cumpără locuințe.

”Încă este loc foarte mare pentru apartamente și există cerere pentru livrări noi de apartamente în municipiul Buzău. Există o diferență mare între cerere și ofertă, generată în primul rând de o piață activă a închirierilor influențată de faptul că în jurul municipiului Buzău, dar și în municipiu, oamenii au de muncă. Există zona industrială care în mare proporție funcționează. Foarte mulți tineri se gândesc să se stabilească definitiv în județul Buzău. De asemenea, există o mobilitate mult îmbunătățită în județul Buzău privind accesul salariaților din comunele limitrofe către locurile de muncă din municipiul Buzău.”

Pentru a face față cererii de apartamente, Buzăul are nevoie de investitori care să construiască locuințe noi. De altfel, la nivelul orașului există mai multe proiecte în lucru, care atunci când vor fi finalizate ar putea genera  prețuri reale la locuințe, nu exorbitante, așa cum se întâmplă acum.

”Se așteaptă ca în aprilie – mai să înceapă, cred că două sau trei scări de blocuri în zona parcului Tineretului, Hidroelectrica, Bazinul de înot. Va începe etapa a patra de extindere a cartierului Orizont pe un teren privat de 2,7 hectare pe care l-au cumpărat dânșii și unde intenționează să dezvolte 60 de imobile. Este în stadiul de avizare un ansamblu de trei scări de blocuri la bariera Ploiești . Pe Frăsinet, Episcopia Buzăului are un studiu de oportunitate pentru 18 clădiri cu 5- 10 etaje. Există celebra parcelă 33 pe care mulți buzoieni o așteaptă să primească avizele de legalitate.”

Dacă în Buzău, apartamentele se vând atat de scump, nu la fel se întâmplă la Râmnicu Sărat. Acolo, prețul unui apartament este mai mic cu până la 40 la sută față de prețurile practicate în municipiul Buzău.

Mica Publicitate