SĂNĂTATE

Reumatici de la vârste tot mai mici. 600 de pacienți, inclusiv tineri și copii, ajung lunar la medic

Nu doar bătrânii suferă de boli reumatice. Mitul potrivit căruia doar persoanele vârstnice ar putea avea probleme grave cu articulațiile este demontat de numărul mare de tineri și chiar de copii care ajung în cabinele medicilor reumatologi, acuzând dureri de membre sau ale coloanei vertebrale.  Mai grav este că, în acest moment, specialiștii pot doar recomanda tratamente pentru astfel de boli, fără să poată spune care sunt cauzele care determină apariția acestor afecțiuni de la vârste atât de fragede.

Durerile de oase și cele articulare au început să fie tot mai întâlnite și în rândul tinerilor și chiar copiilor. Dacă până acum afecțiunile reumatice erau întâlnite în special la persoane vârstnice, acum medicii se confruntă cu un număr tot mai mare de pacienți tineri. Cel mai grav însă este că, deocamdată, medicii nu pot identifica o cauză care duce la instalarea timpurie a acestor afecțiuni.
”Bolile reumatologice prind din ce în ce mai mult contur si sunt diagnosticate din ce în ce mai frecvent în rândul persoanelor tinere. Chiar avem tineri de la 18 ani cu boli autoimune. Nu se cunoaste o cauză pentru care apare reumatismul, ne-am dori să le cunoaștem, ca sa tratăm cauzele”, a declarat dr. Mihaela Neamțu, medic primar reumatologie din Spitalul Județean Buzău.
La cabinetul de specialitate din ambulatoriul Spitalului Județean din Buzău ajung lunar sute de pacienți. Ei ajung la medic împinși de durerea de articulații. În final, diagnosticul medicului arată că cei mai mulţi suferă de poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă şi modificări artrozice.
În România , 600 de mii de persoane suferă de boli reumatice de tip inflamator, iar la nivel global afecțiunea a fost diagnosticată la aproximativ 1,7 miliarde de persoane. Practic, în ultimii 20 de ani, numărul cazurilor aproape s-a dublat. Bolile reumatice pot determina în timp incapacitate de muncă şi/sau dependența pacientului de familie, afectând sever calitatea vieții tuturor celor implicați. Tocmai din acest motiv, prezentarea timpurie la medic este esențială deoarece diagnosticul precoce şi tratamentul corect determină o evoluţie mai lentă sau chiar remisia bolii reumatice.