Actualitate Agricultura acum

Rezultat uimitor al cercetătorilor buzoieni. Cultivă un fruct originar din Munții Himalaya, consumat și de români

Fructele exotice se adaptează foarte bine și la pământul și clima din Buzău. O demonstrează o nouă premieră marcată de cercetătorii de la Stațiunea Pomicolă Istrița, care anul acesta au obținut primele fructe de rodie. Deși este vorba doar despre un lot experimental, rezultatele de până acum le dau încredere cercetătorilor că astfel de fructe vor putea fi cultivate cu succes și în țara noastră. Totul, spun specialiștii, se datorează și schimbărilor climatice din ultima perioadă.

Rodia, un fruct originar din Munții Himalaya și India de nord și cultivat pe scară largă în Iran, India, zonele uscate din Sud-Estul Asiei, Malaya, Indiile Orientale și Africa tropicală crește și în Buzău. Mai exact, în curtea Stațiunii Pomicole Istrița unde cercetătorii au înființat în 2019 un lot experimental ce conține specii rare, necultivate până acum în România, scopul fiind acesta de a testa aceste specii la solul și clima din Dealul Istriței. Concret vorbim de kiwi, rodie, curmalul chinezesc, banana nordului. Și rezultatele nu au întârziat să apară. Primele roade au fost culese anul trecut când cercetătorii buzoieni au putut gusta primele fructe de kiwi crescute pe pământ românesc. Anul acesta, atenția este îndreptată către fructele de rodie. Plantele aduse la Facultatea de Horticultură din București și cultivate la Buzău s-au adaptat foarte bine, iar acum sunt pline de roade.

”În ultimii ani am tot observat această specie, în special colegii noștri de la Facultatea de Horticultură din București, acolo unde specia respectivă fructifică de câțiva ani și s-a adaptat foarte bine, dar într-adevăr a fost mereu ocrotită și plantată într-o zonă ceva mai adăpostită și am zis totuși să încercăm și la Istrița ținând cont de schimbările climatice din ultimii ani. Surprinzător s-a prins, s-a dezvoltat destul de bine”, a spus Rareș Pândaru, șeful fermei Istrița.

Cercetătorii buzoieni sunt optimiști și sunt de părere că rodia ar putea fi cultivată și în alte zone din țară de cei care vor fructe proaspete pe care să le culeagă direct din curtea lor.

„E un nou început pentru această specie în zona noastră. Inițial nu-i dădeam foarte multe șanse, ne-a surprins și pe noi, dar schimbările climatice își fac simțită prezența. Încă din al doilea an de la plantare rodiile au fructificat aici la Istrița, chiar suntem uimiți și acesta este un semn bun pentru această specie, clar are viitor în țara noastră și o putem cultiva. Într-adevăr trebuie să ținem cont să fie o zonă ferită de geruri, de vânturi puternice, să fie totuși undeva la adăpost, într-o zonă de sud, de S-E a țării noastre. Undeva într-o zonă de deal sau o zonă muntoasă clar nu va reuși, însă aici la Istrița s-a adaptat destul de bine până la momentul acesta”, a spus Rareș Pândaru.

Rodia este unul dintre cele mai bogate fructe în vitamine, fibre și antioxidanți, fiind unul dintre cele mai cunoscute și consumate fructe exotice din România astfel că cercetătorii buzoieni se gândesc să producă inclusiv material săditor.

”În viitor o să încercăm să extindem și sortimentul de material săritor de la Istrița, însă momentan este în stadiu incipient. Urmărim să vedem exact ce soiuri se pretează și în ce condiții  pentru că vrem ca atunci când intrăm cu o nouă specie pe piață să știm și să dăm toate detaliile clienților și să fie cât mai mulțumiți, să încercăm să o adoptăm pentru toate situațiile și condițiile din țara noastră, atât cât permite pentru că totuși este o specie mediteraneeană”, a explicat șeful fermei Istrița.

Anul trecut cercetătorii de la Istrița au obținut primele fructe de kiwi și spun că această specie ar putea fi cultivată în sistem ecologic. Mai multe citiți aici.