Actualitate

(Video) Atenție la hoți! Au moduri de operare din ce în ce mai ”deștepte”. Care sunt

Spargerea unei locuințe a devenit un adevărat ritual gândit până la cel mai mic detaliu de hoții care, în timp, s-au specializat și au găsit metode care de care mai ingenioase. Din fericire, polițiștii deja le-au învățat ”obiceiurile” și ne-au dezvăluit câteva dintre cele mai întâlnite moduri de operare ale infractorilor.

Cel mai ușor mod de a pătrunde în locuința vizată este să se împrietenească cu proprietarii. Metoda ”prin împrietenire” îi dă posibilitatea hoțului să cunoască foarte bine locuința din care vrea să fure, programul proprietarilor, adică să obțină ușor toate indiciile de care are nevoie. Cum acționează hoții în această situație? Ei bine, aceștia se cunosc ”întâmplător”, cum ar fi într-un bar, pleacă împreună, iar pe drum îi cere permisiunea să intre în casă cu pretextul că are nevoie la toaletă. Odată ajuns în casă, hoțul știe ce are de făcut.

O altă metodă este ”folosirea de chei potrivite”. Ei bine, pentru acest mod de operare este nevoie de multă îndemânare. Și asta pentru că, hoțul va folosi o cheie peste care pune foițe de aluminiu care iau forma lăcașului de introducere a cheii în broască și astfel poate deschide ușa.

Hoții nu au renunțat nici la metodele clasice, respectiv prin escaladarea ușilor/ ferestrelor, prin forțarea/tăierea încuietorilor/elementelor de siguranță ale ușilor/ porților cu instrumente dure sau ruperea butucului/sistemelor de închidere.

Cu alte cuvinte, hoții nu rămân niciodată în pană de idei motiv pentru care polițiștii vin cu recomandări clare menite să ne ajute să prevenim furturile din locuințe, despre care se știe că în perioada concediilor sunt mai multe, iar vacanța de vară este perioadă preferată a infractorilor tocmai pentru că mulți proprietari sunt plecați în concediu.

Cum vă feriți de hoți dacă locuiți la bloc:

•    montaţi un interfon la intrarea în scară şi utilizaţi-l în mod corect pentru controlul accesului persoanelor în imobil; 
•    asiguraţi dotarea cu incuietori corespunzătoare a uşilor de la subsol, terase sau intrările supli-mentare; 
•    asiguraţi-vă că dispozitivul de amortizare montat pe uşa de intrare asigură o închidere completă a acesteia; 
•    la intrările în holurile blocului şi pe paliere este nevoie de o bună ilu-minare; 
•    instalaţi un sistem de iluminare automat cu detecţia mişcării şi un sistem de supraveghere video; 
•    montaţi un sistem de alarmă în locuinţa dumneavoastră; 
•    conectaţi sistemul de alarmare la un dispecerat de monitorizare a acestora; 
•    montaţi o incuietoare de inaltă siguranţă la uşa de acces în locuinţă;
•    dacă locuiţi la parter sau la etajul 1, grilajele de la fereastră ţin hoţii la distanţă. 
Încuietoarea trebuie montata corect, in asa fel încat sa fie imposibil accesul din exterior la suruburile de prindere, iar cilindrul sa fie complet introdus în corpul broaştei, pentru a evita ruperea lui.

Cum vă feriți de hoți dacă locuiți la casă:

Puteţi monta un sistem de:
•    supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate desfăşurată în curtea casei; 
•    protecţie perimetrală ce avertizează asupra pătrunderii persoanelor străine în curtea dumneavoastră; 
•    iluminare cu senzori de mişcare. 

Ce să nu faceți pe rețelele de socializare:

•    Nu vă transformaţi conturile de pe reţelele de socializare în surse de informaţii pentru infractori.
Faceţi-le inaccesibile pentru persoane necunoscute şi manifestaţi o atenţie sporită la datele şi fotografiile pe care le postaţi. 
•    Evitaţi prieteniile cu persoane pe care nu le cunoaşteţi în realitate şi nu dezvăluiţi date despre dumneavoastră celor pe care îi cunoaşteţi doar în mediul online.
•    Atunci când plecaţi pentru o perioadă mai lungă de acasă, nu faceţi acest lucru public pe internet.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian