Actualitate

Risipă cu salariile în primării. Ce nereguli a descoperit Curtea de Conturi

Curtea de Conturi Buzău a făcut public raportul privind finanțele publice locale, în urma acțiunilor de audit și control, derulate în 2021, vizând activitatea financiară din 2020.

O analiză în dinamică a perioadei 2018-2020, pe principalele categorii de cheltuieli publice, arată ”o evoluție în creștere a cheltuielilor de personal, a cheltuielilor cu bunuri și servicii și cu finanțarea din fonduri europene nerambursabile concomitent cu o scădere față de anul 2019 a cheltuielilor de capital, cheltuielilor cu asistența social și subvenții.”

Că autoritățile publice locale nu sunt cei mai buni administratori de bugete o arată și modul în care s-au închis, la final de an, bugetele.  Primele trei administrații, după mărimea bugetelor, au realizat doar parțial veniturile prognozate. Astfel, Consiliul Județean Buzău are un grad de realizare de 62,74%, Primăria Buzău, de 70,56 %, iar Primăria Râmnicu Sărat este într-o situație critică, având un grad de realizare de 45,82%. Fiind primul an de pandemie, cei mai mulți responsabili din cadrul autorităților publice au dat vin ape pandemie.

Cert este că, indiferent de situația grea, cheltuielile salariale au fost asigurate indiferent de context. În privința cheltuielilor de personal , se observă și cele mai multe măsuri de recuperare dispuse după ce controlorii Curții de Conturi au constatat salarii peste nivelul permis de lege, sporuri, premii și alte drepturi acordate eronat. Valoarea prejudiciilor este de aproape 1,7 milioane de lei, bani care urmează să fie recuperați de la salariații care au primit sume necuvenite. Pe administrații locale, clasamentul plăților salariale ilegale arată astfel:

UATC Țintești ( 524 000 lei), UATC Vadu-Pașii (247  000 lei), UATC Săhăteni (160  000 lei), UATC Tisău (158  000 lei), UATC Mânzălești (128  000 lei),UATC Vintilă Vodă (129  000 lei), UATC Lopătari (69 000 lei), UATC Năeni (63 000 lei), UATC Puiești (60 000 lei), UATC Brăești (37  000 lei), UATC Padina (35  000 lei), UATC Florica (21  000 lei), UAT O Nehoiu (15  000 lei), UATC Calvini (14  000 lei), UATC Siriu (14  000 lei), UATC Racovițeni (5  000 lei) și UATC Colți (3  000 lei), UATC Zărnești (9 000 lei).

Raportul Curții de Conturi mai arată că prejudiciile în cazul plăților salariale au fost create prin:

· plata fără bază legală către primar și/sau viceprimar a unor sporuri sau adaosuri salariale (vouchere de vacanță, indemnizație de hrană, spor pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene);

· în cazul unor salariați, nivelul veniturilor salariale lunare a depășit nivelul indemnizației lunare a viceprimarului orașului/comunei, prin acordarea unor sporuri sau adaosuri salariale (spor pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, spor pentru condiții vătămătoare de muncă, spor pentru efectuarea de operațiuni în registrul electoral, spor CFP, indemnizație de hrană, etc.);

· stabilirea eronată a indemnizațiilor lunare de încadrare ale primarului și viceprimarului;

· premii de excelență pentru complexitatea activităților desfășurate în cadrul entității sau sume de bani cu ocazia sărbătorilor de iarnă.