Actualitate Agricultura acum

Roșie de dimensiuni record, la Stațiunea de Cercetare Legumicolă. Ar putea hrăni o familie întreagă

Un soi de tomate gigant ar putea ajunge, în câțiva ani, în farfuriile românilor. Cercetătorii buzoieni au cultivat, în premieră anul acesta, o roșie care poate atinge o greutate de peste un kilogram. Este vorba despre o specie dintr-o populație veche, din zona de sud a României, și pe care cercetătorii de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău o au în lucru în Laboratorul de Ameliorare.

”Avem în colecția noastră și tomate cu fructe foarte mari, care au reușit să ne impresioneze cu fructele lor ce depășesc adesea un kilogram. Un singur fruct ar fi de ajuns pentru o salată care să fie consumată de o familie de patru persoane. Fructele mari nu impresionează doar prin greutatea lor, ci și prin gustul lor deosebit. Fructele sunt cărnoase, cu un conținut ridicat de zaharuri și substanță uscată. Se remarcă totodată și prin faptul că au puține semințe și se pot decoji foarte ușor. Dezavantajul acestor fructe este că sunt perisabile, de aceea nu se întâlnesc la scară largă”, a spus Elena Barcanu.

Recent, cercetătorii buzoieni au recoltat primele tomate gigant pe care le au în sere, iar momentul cântarului le-a ferit o adevărată surpriză. Tomata bine coaptă și extrem de gustoasă a cântărit peste un kilogram.

Dar, așa cum spunea și Elena Barcanu, fructul deși este foarte gustos și cu o dimensiune impresionantă are un dezavantaj: ar trebui consumat foarte repede de la momentul recoltării. Tocmai pentru a-i crește durata de păstrare, cercetătorii analizează obținerea de hibrizi. Este un proces de lungă durată, chiar și până la 7 ani.

De la roșia de un kilogram, la cea de 100 de ori mai mică

Cercetătorii buzoieni lucrează și la ameliorarea unor specii de tomate foarte mici despre care spun că ar fi ca niște ”bomboane pentru copii”. Este vorba despre roșii de tip cherry care cântăresc chiar mai puțin de 10 grame.

”Tomata are un conținut foarte mare în zaharuri, o pulpă crocantă și este foarte atrăgătoare pentru copii” spune Elena Barcanu.

Colecția unității de cercetare este însă mult mai mare și presupune zeci de specii.

”Noi, la Laboratorul de Genetică, Ameliorare și Conservarea Biodiversității de la SCDL Buzău, vrem să renunțăm la tomata clasică, cea roșie și rotundă, și vrem să vă împărtășim despre o parte din liniile de tomate pe care le avem în studiu. Anul acesta am avut în colecția de lucru tomate tip cireașă, de la cele snack, care cântăresc doar câteva grame, până la cele tip cherry mari, care cântăresc aproximativ 25 g. Fructele ovoide sau rotunde, portocalii sau roșii, cu striații sau uniform colorate, negre sau galbene, au colorat solariile noastre. Dar nu ne-au încântat doar vizual cu ciorchinele lor tip cocktail, ci și olfactiv și gustativ. Fructele ovoide s-au remarcat printr-un conținut ridicat de glucide, fructele închise la culoare au gust intens și exotic, iar cele rotunde sunt suculente și ușor acide”, a spus Elena Barcanu.

Potrivit cercetătorilor, roșia este una dintre cele mai consumate legume, cantitatea anuală fiind de 42.1 kg/per locuitor (perioada de studiu 2014-2020).