Actualitate

S-A DECIS! PRIMII PACIENȚI POST COVID, INTERNAȚI LA CFR

După o lungă analiză și o alegere făcută între transformarea Spitalului Nehoiu în unitate suport COVID și internarea pacienților postCOVID în Spitalul CFR, autoritățile de sănătate publică trec la fapte. Primii pacienți care s-au negativat după infecția cu SARS-CoV-2, dar care încă au nevoie de îngrijire medicală într-o unitate spitalicească, vor fi internați la Spitalul CFR începând de luni, 26 aprilie. Saloanele cu paturile dotate cu prize de oxigen au fost deja pregătite, iar personalul medical instruit.

Cu o săptămâna înaintea Sărbătorilor Pascale vor fi create mai multe locuri pentru bolnavii de coronavirus prin amenajarea unor noi spații care să preia pacienții post COVID, fapt ce va degreva toate sectoarele din celelalte unități medicale care nu mai pot face față bolnavilor. Concret, de luni, Spitalul SFR va prelua o parte din pacienții care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 și care au în continuare de oxigen și tratament supravegheat.

”Am fixat deja și niște circuite foarte clare în ceea ce privește transferul pacienților post COVID  de la Spitalul Județean care încă nu se pot externa în domiciliu, impunând o continuare a tratamentului și în mod special a oxigenoterapiei. Am încercat să facem în așa fel încât activitatea medicală să fie bine organizată și să nu existe riscul să rămânem fără medici. Am detașat de la Nehoiu un medic, ceilalți medici care au făcut gărzi vor continua acest sistem, iar pentru situațiile speciale care se pot ivi vom folosi telemedicina. Să zicem că vom începe cu dreptul”, a spus Carmen Scântei, epidemiolog DSP Buzău.

Acolo au fost amenajate 24 de paturi, toate conectate la prize de oxigen. În plus, în unitatea spitalicească vor fi aduce concentratoare mari de oxigen tocmai pentru că se așteaptă la un consum ridicat de oxigen care nu ar putea fi asigura prin stația spitalului.

”24 de paturi care vor avea toate prize de oxigen. Este adevărat că stația pe care CFR-ul o are nu furnizează așa un debit mare de oxigen dar vor fi aduse și concentratoare de 10 litri”, a spus medicul epidemiolog șef din cadrul DSP Buzău.

Preluarea acestor bolnavi reprezintă o gură de oxigen pentru celelalte unități medicale care se confruntă cu o criză a locurilor pentru pacienții care au nevoie de oxigen, fie că este vorba despre bolnavii COVID, fie că este vorba despre cei care s-au negativat dar care încă nu pot respira singuri.

”Toate sectoarele vor resimți această degrevare de pacienții post COVID pentru că vor mai fi locuri în secțiile post COVID, se vor mai elibera și locuri în ATI. În Unitatea de Primiri Urgențe nu ar mai trebui să mai staționeze pentru că deja se va crea un circuit. Să sperăm că lucrurile vor mai bune pentru toată lumea”, explică medicul Carmen Scântei.

Astăzi, 23 aprilie, Buzăul mai are patru paturi libere la ATI, doar în spitalul de la Râmnicu Sărat, acolo unde este doar un singur medic specialist pentru toți cei 15 pacienți care ar putea fi internați în secție. Spitalul Județean Buzău nu mai are niciun loc liber pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Iar numărul bolnavilor care cer ajutorul medicilor este unul constant, fiind vorba atât de noi confirmări cu coronavirus cât și cei care s-au tratat acasă dar vin la spital pentru că au probleme de sănătate post COVID astfel că secțiile Spitalului Județean și Spitalului Râmnicu Sărat sunt aproape pline.