Actualitate

S-a deschis prima cameră senzorială pentru copiii cu autism! Inițiativa a venit din partea unei mame ce voia să-și înțeleagă fiii

Terapii prin stimularea simțurilor, pentru copiii cu tulburări din spectrul autist. Asta se va întâmpla în prima cameră senzorială amenajată la Buzău cu ajutorul donațiilor venite din comunitate. Camera senzorială a fost inaugurată astăzi, la capătul a două luni de muncă pentru achiziționarea echipamentelor, instalarea lor și amenajarea cu totul a spațiului.

În camera senzorială, copiii cu tulburări din spectrul autist vor putea să facă terapii ce se aplică în toată lumea. Conceptul oferă posibilitatea ca un copil să treacă prin mai multe tipuri de experiențe de la activarea simțurilor tactile prin pipăirea diferitelor texturi, până la exercitiții practice de echilibru sau terapii muzicale. Terapiile senzoriale pot fi parcurse individual sau în grup.

Camera senzorială nu a fost gândită pentru a răspunde unor teorii învățate în școala de psihopedagogie, ci a fost adaptată unui grup de copii care făceau deja terapie la Buzău. 

Amenajarea primei camera senzoriale din Buzău are în spate o poveste înduioșătoare. Inițiativa îi aparține Mihaelei Stan, mama a doi copii cu tulburări din spectrul autist, astăzi studenți. Mihaela a experimentat cu copiii săi, beneficiile terapiilor senzoriale într-o camera amenajată acasă pe când copiii săi erau mici. Devenită terapeut, și-a dat seama cât de necesar este un astfel de loc pentru familiile care duc aceeași luptă. Așa s-a născut un proiect, bine argumentat pe hârtie, care, în iarnă a fost propus Fundației Comunitare la Cercul de Donatori, eveniment care strange oameni din comunitate dispuși să susțină financiar, prin donații, cauze în care cred:

Proiectul a fost finanțat cu suma de 38 de mii de lei.

Camera senzorială se află într-un imobil de pe strada Bucegi, aparținând Asociației Puzzle. Organizația are adresabilitate către copiii cu tulburări din spectrul autist și familiile acestora. Terapiile senzoriale, urmate de către aceștia, au multiple beneficii, de la diminuarea anxietății la o mai bună adaptare la mediul înconjurător și o mai bună comunicare.