Actualitate

S-a încheiat epopeea elevului sancționat cu nota 2 la purtare de conducerea Colegiului Hașdeu

Povestea elevului de la Colegiul B P. Hașdeu, astăzi student, sancționat cu scăderea la 2 a notei la purtare după ce și-a ironizat profesoara de desen, pentru o prestație publică din trecutul acesteia, s-a încheiat la doi ani distanță de la consumarea acestui episod.

Joi, magistrații Instanței Supreme, acolo unde era stabilit termen de judecată în urma recursului promovat de instituția de învățământ, judecătorii au luat act de retragerea acțiunii de către  reprezentanții colegiului buzoian. Acest lucru înseamnă că rămâne valabilă soluția pronunțată la începutul lunii iunie de Curtea de Apel Ploiești, o soluție care a menținut scăderea notei la purtare, la 2, pe primul semestru. Andrei Voicu, elevul sancționat, a reușit să promoveze clasa după ce, pe al doilea semestru, a obținut nota 10 la purtare, media generală fiind 6. Între timp, elevul a absolvit Bacalaureatul, în vara acestui an, cu media 9,03. Într-o postare pe o rețea de socializare, Andrei a explicat că rezultatul de la examenul de bacalaureat a fost rezultatul eforturilor sale exclusive pentru că, deși ar fi avut nevoie să facă pregătire, i-au fost refuzate orele de meditație de către profesorii care se temeau de acțiuni din partea conducerii Colegiului Hașdeu. Andrei a destăinuit și faptul că lupta sa cu conducerea Colegiului B.P. Hașdeu l-a costat o depresie pentru care a avut nevoie de spitalizare. În prezent, Andrei Voicu este student la Psihologie.

În percepția publică, fostul elev este câștigătorul disputei. Deși cazul încă mai naște foarte aprinse dezbateri, o opinie majoritară care a câștigat teren este aceea că lupta dintre un corp profesoral și un elev, așa cum a fost ea dusă, a fost una dezechilibrată și incorectă. Pe de altă parte, instanța care a dat verdictul final-Curtea de Apel Ploiești- nu s-a pronunțat pe fondul problemei, ci pe procedură arătând că cererea de anulare a notei a fost tardiv înregistrată. În fine, pentru imaginea Colegiului Hașdeu, acțiunea profesorilor asupra unui elev care a avut îndrăzneala să spună public ceea ce a gândit, folosind un text în care își ironiza profesoara, a adus eticheta unei atitudini retrograde. Episodul care, în Justiție s-a încheiat definitiv, astăzi, va rămâne pentru mult timp expresia unei separări, la nivel de mesaj și viziune, între corpul profesoral și tinerii extraordinari pe care Hașdeul îi dă societății.