Actualitate

Corpul de Control din cadrul IGPR a descins la IPJ. Ce urmăresc specialiștii din Direcția Control Intern și cât rămân la Buzău

Corpul de Control din cadrul Poliției Române a descins, luni, la Buzău pentru a cerceta împrejurările în care un bărbat din Buzău, cunoscut pe rețelele sociale sub numele de Activistul buzoian, a devenit, sâmbătă, ținta atacurilor unor vânzători neautorizați de păsări pe care a încercat să îi filmeze. Inspectorii din cadrul IGPR vor face o anchetă la Buzău în privința modului în care au acționat polițiștii in acest caz.

”În această dimineaţă, colegii mei din cadrul Direcţiei Control Intern al Poliţiei Române au ajuns în Buzău pentru a efectua un control în ceea ce priveşte modul de intervenţie la acel eveniment mediatizat în spaţiul public în ultima perioadă. Ceea ce este foarte important de precizat este că în urma administrării probatoriului  şi bineîneţeles a  vizualizării imaginilor, atât cele din spaţiul public, cât şi cele puse la dispoziţie anchetatorilor de către victimă, s-a luat măsura reţinerii celor trei persoane, iar astăzi vor fi prezentate unităţii de Parchet cu propuneri legale”, a declarat  purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan, verificările vizează în primul rând modul în care a intervenit prima echipă de polițiști în sprijinul celui atacat. Este vorba despre un echipaj din cadrul Postului de Poliție Rurală Beceni format dintr-un agent femeie și un agent șef bărbat. Specialiștii  Direcției Control Intern din cadrul IGPR vor verifica dacă cei doi, sub privirile cărora bărbatul de 41 de ani a fost agresat, au acționat corespunzător:

”Acest control vizează acea intervenţie la eveniment pentru a vedea dacă poliţiştii au respectat procedurilor legale în vigoare sau nu şi mă refer aici la prima parte a intervenţiei, acolo unde s-a dus un singur echipaj de poliţie pentru că ulterior, aşa cum se vede şi în imaginile difuzate în spaţiul public, atunci când au ajuns colegii din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale intervenţia a fost una fermă. Nu mă pot antepronunţa în această situaţie să vă spun cine este sau cine nu este vinovat. Este într-adevăr un control în desfăşurare la nivelul IPJ Buzău. În uma acestui control, colegii mei vor veni cu nişte concluzii foarte clare. Se va stabili dacă şi cine greşit şi bineînţeles vor dispuse şi măsuri legale în consecinţă. (..)Toţi poliţiştii sunt pregătiţi să intervină în astfel de situaţii. Au dotarea necesară să intervină şi bineînţeles şi pregătirea. Acum rămâne de văzut dacă la Buzău, în această situaţie s-a respectat sau nu procedura legală în vigoare. Trebuie să aşteptăm rezultatul acestor verificări, iar sancţiunile sunt cele prevăzute în legea 3/60 în ceea ce priveşte statutul poliţistului. Vedem care vor fi primele concluziile colegilor mei şi se va stabili dacă este necesar ca acest control să se întindă pe mai multe zile sau dacă va fi finalizat astăzi.”                       

Verificările de la București vin după ce în week-end, un bărbat de 41 de ani cunoscut sub numele de Activistul Buzoian a căzut victima unor persoane pe care le filma din dorința de a demonstra că, deși comerțul cu păsări vii este limitat, din rațiuni care țin de prevenirea focarelor de gripă aviară, există abateri la vedere. Bărbatul s-a deplasat pe raza comunelor Cernătești și Săpoca, din județul Buzău, unde avea informații că se vând pui, la stradă. La încercările sale de a filma activitățile de comerț ilegal, trei indivizi au reacționat agresiv. Bărbatul a sunat la 112 și, în timp ce era urmărit de agresori, a continuat să rămână în contact cu dispeceratul IPJ, dar și să filmeze. Din imaginile înregistrate în timpul atacului reiese că o parte a agresiunii a avut loc în timp ce doi polițiști aflați în patrulare încearcă să calmeze spiritele. Ulterior, cei doi polițiști au cerut întăriri. 

Conflictul a fost aplanat de mascați în timp ce părțile implicate au fost duse la audieri în cadrul cărora li s-au luat declarații atât victimei, cât și celor trei agresori. La finalul cercetărilor, polițiștii i-au lăsat pe agresori să plece acasă. Însă, imaginile cu bărbatul agresat în prezența polițiștilor au continuat să se propage atât în mediul virtual, cât și pe posturile naționale de televiziune astfel că duminică după amiază, la aproape 24 de ore de la producerea incidentului, IPJ Buzău a revenit asupra cazului, anunțând că cei trei agresori ai Activistului buzoian au fost reținuți pentru 24 de ore.               

La ora postării acestei știri, cei trei agresori ai Activistului buzoian se află în fața procurorilor care vor decide dacă este oportună sau nu trimiterea lor în fața judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă.

Mai multe detalii pe acest subiect, dar și imagini AICI

.